tisdag 26 februari 2013

Inget "kast-märke"

Jag skrev tidigare att min bindi på bilden nedan är köpt i Singapore och kom på att jag måste förklara att det inte, som många svenska tror, är nåt "kast-märke". En bindi är helt enkelt ett smycke som gifta hinduiska kvinnor bär mellan ögonbrynen! En gång i tiden har den faktiskt symboliserat kast, särskilt i norra Indien, men den har också symboliserat tredje ögat och alltså haft en magisk/religiös betydelse och är nu ett rent smycke.
 Ajna chakra kallas också ofta felaktigt för "kast-märke", men det är en fläck som sätts med tummen på tredje ögat på såväl män som kvinnor vid en puja, som är den hinduiska bönestunden eller hedrandet av en gud eller person. Ajna chakra markeras ofta med henna och ser klumpigt ut eftersom den bara är "dittummad", till skillnad från smycket bindi.
Även på bilden ovan bär jag en bindi, som i just det fallet ska påminna om en blodsdroppe och matcha läppstiftet, var min tanke. Oftast så använder indiskor bindis i en färg för att matcha kläder, accessoarer (som sjalar eller dupattas som de kallas där) eller övriga smycken nämligen.
Ovan ser du det dittumade Ajna chakra mellan ögonbrynen, bilden är lånad från google.

Inga kommentarer: