lördag 6 februari 2016

; Semikolon ;

Idag är det semikolonets dag, Som du säkert redan märkt så använder jag gärna just semikolonet, som jag tycker är väldigt användbart. Dessutom tycker jag att det är det snyggaste skiljetecknet efter &, som är min absoluta favorit rent formmässigt.
Som DN skrev i måndags: "Tecknet älskas av språkintresserade, men anses ofta svåranvänt och lite gammeldags – trots att det visat sig vara extra populärt hos yngre."
Nästan lika snyggt som &,
välanvänt av mig och med
en extra  betydelse av vikt
Det är dock inte främst i smilies jag använder ; utan för att markera att jag utvecklar en tankegång.
"Språktidningens chefredaktör Patrik Hadenius låter skiljetecknens juvel tala till punkt", som DN skriver. "Också i Cecilia Imbergs undersökning [språkvetare vid Lunds universitet, undersökte hur olika åldersgrupper använder semikolon] blev det ofta fel. Flera deltagare i hennes undersökning uppgav självmant att just  semikolon var ett tecken som de inte behärskade till fullo. Ett av skälen till att det så ofta blir fel är enligt Alexander Katourgi just de luddiga rekommendationerna. Sällan sägs det något om att semikolonets huvudsakliga funktion är att ersätta konjunktioner som 'och' och 'ty' [genomgående mina kursiveringar], eller att det faktiskt är betydelsebärande... Semikolon har nämligen en betydelse på flera plan. Punkter och kommatecken sorterar upp satserna, men betyder i sig själva ingenting. Stoppar du in ett semikolon betyder den först något i satsbyggnaden, men på köpet får du också en betydelse på högre nivå. Läsaren ser ditt tecken och tror sig veta mer om vem du är."
Foto lånat från Aftonbladet Privat/#thesemicolonproject
Jag är också väldigt förtjust i semikolonets relativt nyligen uppkomna symbolvärde. DN igen; "Det finns en rörelse som använder semikolon som symbol för att man försökt ta livet av sig, men överlevt. I sociala medier delar folk bilder av tatueringar med semikolon. Syftet med The semicolon project är enligt rörelsen att stödja människor som antingen gått igenom en svår depression, lider av ångest eller som haft självmordstankar.  För en social rörelse är det säkert en förutsättning att tecknet inte har så tydlig språklig betydelse – att det kan fyllas med ett eget symbolvärde – och att det är relativt ovanligt." I somras skrev dock Aftonbladet en artikel där semikolonets symbolvärde, där det inte alls behöver vara så att den som använder det försökt att begå självmord. Där presenteras också lite mer om just The semicolon project; "Projektet har pågått sedan våren 2013 och engagerat hundratusentals människor världen över. Syftet med att måla, eller tatuera ett semikolon på kroppen är att stå upp mot fördomar kring psykisk ohälsa. Enligt organisationen står tecknet för 'en mening som författaren hade kunnat avsluta men bestämde sig för att inte göra'. 'Författaren är du och meningen är ditt liv.'”
bild lånad från je suis circonflexe
Så ha en fin fortsatt semikolonets dag! Detta samtidigt som det i Frankrike pågår en livlig debatt om ett annat språkligt tecken nämligen cirkumflexen, som riskerar att försvinna p g a nya stavningsregler. Hu!!!

2 kommentarer:

The Secret Garden sa...

Jag gillar användandet av semikolon. En bok där det används till fullo och på rätt sätt är Främlingen på Wildfell Hall av Anne Brontë.

(Det tråkiga är att om man använder semikolon nu för tiden så tror många att man flörtar med dem eller nåt liknande..alltså de ser ett slags "smiley-gubbe" för de har ingen annan referenspunkt.)

Lyckans Smed sa...

Ja, det är väldigt okunnigt av dem, men jag fortsätter likväl; tänker att de bör lära sig hur det ska användas bara genom att läsa det jag skriver. Gärna så torrt o sakligt som möjligt ;-)