tisdag 7 augusti 2012

Djur och beröring gör oss friskare

Läser TTs artikel i DN, men där finns den inte än. Expressens kan jag däremot hänvisa till här. För mig, som läst massor om både djur och hur hjärnan fungerar kommer det inte som någon överraskning att djur är så positiva för oss. Dessutom uppskattar jag ju Gretas sällskap väldigt.
Pil-limarisk Greta under pilen
"Inom ämnesområdet antrozoologi vimlar det av forskningsstudier  som pekar på nyttan av husdjur. När man klappar och smeker sitt djur ökar halterna av vällusthormonet Oxytocin, samtidigt som hjärtfrekvensen sjunker, visar exempelvis en svensk studie från i höstas. Djur gör oss gladare och de kan  därför bidra till att mildra nedstämdhet och depressioner. Deras  kärlek och lojalitet är villkorslös.
 –Det är väldigt viktigt särskilt för  tonåringar. Deras häst eller hund  kan vara deras bästa vän, som aldrig är elak utan accepterar mig som  jag är, säger Linda Keeling."
Just vid massage, amning och fysisk beröring ökar halterna
av  Oxytocin både hos den givande och den mottagande.
"Studier har också visat att hundägare är  mer fysiskt aktiva än andra, vilket  gör att de också får sänkt blodtryck,  lägre halter av kolesterol i blodet  och mera sällan är överviktiga jämfört med andra."

Fantastiska signalsubstansen Oxytocin lindrar inte bara smärta, den skyndar även på läkningen av sår och skador, sänker blodtrycket och halterna av stresshormoner. Vi blir lugnare, mer sociala och nyfikna på vår omgivning. Verkningarna är inte bara tillfälliga, utan dröjer sig också kvar en tid, dessutom ger de mersmak, eftersom beröring är beroendeframkallandeOxytocin formligen sprutar ur den som får beröringen och påverkar hela närmiljön, inkl den berörande. Ingen dålig belöning för ett ömt bemötande va?! Det är sånt som gör neurovetenskap så fascinerande att jag önskar jag varit både yngre och smartare.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: