fredag 14 oktober 2011

När "utan-glass-nöden" slår till brutalt i vardagen

Vad gör en "glassoman" som jag när frysen inte innehåller någon glass? Jo antingen gör man egen yoghurtglass med frysta hallon, vilket går riktigt snabbt. Mixa bara ihop lika delar frysta hallon och turkisk yoghurt. Smaka av med socker, honung eller vaniljsocker och mixa allt till en smidig mjukglass som kan ätas direkt och är grymt god.
Hallonyoghurtglassen är lika god som den
är enkel. Basilikan är mest för dekoration,
men ger en god brytning i glassen

mixa bara hallon, yoghurt och
socker eller honung!
Vännen och glasstillverkaren Anna  tipsade om att mixa frysta bär honung och grädde istället. "Det går på 4 min och blir supergott när utanglass-nöden slår till så där brutalt i vardagen", som hon skrev. Hon har till fullo förstått mitt dilemma!
Semifreddo med Hallon & Cappuccino innehåller
allt detta. Inte undra på att alla ingredienser
"tog ut varann" så att det inte alls blev gott...
1 äggula skulle vispas med 1/2 msk
socker
och så tillsätta 50 g smält
choklad
 som fått svalna först.
Vänd så ned 1/2 dl grekyoghurt
som först blandats med 1/2 dl
vispad grädde

Äggvitan vispas till skum o tillsätt
1/2 msk socker som rörs ihop med
chokladblandningen.

Rosta 25 g mandelspån i torr panna
och vänd ned med 1/2 dl hallon och
1/2 näve krossade maränger
. Fyll i
form och frys 4 - 5 h så den blir
halvfryst [semifreddo på italienska]



























Vännen tipsar om sin 
Egenhändigt ihoprörda Apelsinfromage 4 port 
5 gelatinblad 
2 ägg 
3 msk socker 
1 1/2 dl koncentrerad Apelsinjuice (eller vilken smak man nu vill ha) 
3 dl gräddfil 
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Dela äggen. Rör gulor och socker pösigt. Värm juicen. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och lös upp dem i juicen. Häll blandningen i en fin stråle ner i äggmassan och rör hela tiden. Rör ner gräddfilen. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ner skummet i smeten. Häll i portionsskålar och ställ dem i kylen 2 - 3 timmar.Verkligen hur gott som helst. Varken mastigt eller stabbigt. Utan fräscht och fint efter en god middag. Eller alldeles som den är! :-)  Allra godast måste nog ändå vara den Tiramisù-semifreddo receptet finns till här!

Nu ska väl både jag och ni klara oss/er trots att ingen glass finns att finna i frysen, eller hur?! ;-) 

Inga kommentarer: