onsdag 14 januari 2015

Jag är INTE Charlie!

Charlie Christensens tolkning av läget post-Charlie Hebdo 
Jag är inte Charlie Hebdo fast jag är emot censur och verkligen inte några terrorattacker. Jag vill inte såra andra människor genom att driva med dem och respekterar allas rätt att bli saliga på sin fason. Jag hörde på nyheterna att högerextrema partier i Europa jublar över alla Charlie Hebdo-publiceringar efter terrorattacken förra veckan. Nu sprids ju deras budskap överallt med stolthet!
– Vad man gör nu är att se Charlie Hebdo som en röst för yttrandefrihet. Man ser det som något bra att de vågade publicera Muhammedkarikatyrerna, till exempel. Så just nu tar man upp det som att yttrandefriheten, pressfriheten och det fria ordet är hotat av islamister.
I Zelda lånad från norska Dagbladet.no ifrågasätter publiceringen
av karikatyrerna från Charlie Hebdo. KLicka på den så öppnas en
större bild! Förstår du inte norska kan du slå upp ord här!
Det är konstigt hur världen förändras, som Peter Wolodarski  10/1 skrev i DN angående Muhammedkarikatyrer: "Året var 2006 och utrikesministern hette Laila Freivalds. Inför arton ambassadörer från muslimska länder lovade hon att be om ursäkt om någon svensk tidning publicerade nidbilder av profeten Muhammed.---Den svenska regeringen distanserade sig dessutom från Danmark. Göran Persson kritiserade öppet sin stats­ministerkollega Anders Fogh Rasmussens hantering av den uppblossade krisen. Och när Sverigedemokraternas antimuslimska tidning SD-Kuriren mitt i turbulensen valde att utlysa en tävling om bästa Muhammedkarikatyren, då fick ambassadörerna sin utlovade ursäkt". Bl a Sydsvenskan toppade därefter med hur Freivalds avvärjde svensk Muhammedkris 2006-02-23 när "En av utrikes­ministerns medarbetare tog dessutom det konstitutionellt direkt olämpliga steget och kontaktade webbhotellet där SD-Kuriren hade sin hemsida. Initiativet från Freivalds kansli, som syftade till att informera om 'före­liggande utrikespolitiska aspekter', ledde till att hemsidan stängdes ned. Ursäkten gled över i censur
Allt är förlåtet står det på senaste
numret Charlie Hebdo,
lånat från dn.se
Så gick det för nio år sedan när Sverige hamnade i korselden mellan utrikespolitik, religionskritik, främlingsfientlighet och tryckfrihet. När det brände till visade det officiella Sverige ett annat ansikte än under veckans terrordåd i Paris. [Min kursivering] Vi visade ingen solidaritet med Danmark, som utsattes för internationella fördömanden. Vi stod inte upp för tryckfriheten. Vi försvarade inte de grundläggande rättigheter som även rymmer rätten att yttra sig korkat, kränkande och direkt olämpligt.  Just den typen av stundtals brutala och plumpa religionskritik som satirtidningen Charlie Hebdo gjort till sitt signum förvandlades till ett problem i våra internationella relationer – inte till en fråga om yttrandefrihet"
Nej jag är inte Charlie Hebdo och tror faktiskt inte att alla som påstår att de är det egentligen förstår vad det egentligen innebär. Jag tror att de flesta av oss tycker att demokratiska debatter ska hålla sig till saken och inte såra andra människors känslor genom att förlöjliga dem. 

4 kommentarer:

Maggazell sa...

Så bra skrivet!
<3

Lyckans Smed sa...

Tack snälla @Maggazell ; det värmer!

Clara sa...

Bra skrivet!

Lyckans Smed sa...

Tack snälla Clara!