torsdag 15 januari 2015

Rödbetsjuice är sund dopning

Ännu ett tips på en grönsak som kan hjälpa dig att uträtta underverk på träningen; Rödbetan.
bild lånad från www.best-juicing.com/beetroot
Rödbetsjuice har nämligen visat sig kunna förbättra prestationsförmågan betydligt för främst motionärer. Effekten ska faktiskt märkas redan några timmar efter att man har druckit den. Forskningsrapporter visar t o m att rödbetsjuice förbättrar prestationsförmågan minst lika mycket som det olagliga och farliga dopningspreparatet EPO (som du kan läsa mer om här). I en studie visade det sig att rödbetsjuice förbättrade uthålligheten med smått otroliga 15 %!
De flesta studier har gjorts med koncentrerad rödbetsjuice så försökspersonerna har fått i sig så mycket nitrat att det motsvarar ½ l rödbetsjuice per dag. Sex dagar senare har forskarna utvärderat försöket. Färska rödbetor kan mycket väl ersätta juicen för det har även gjorts studier där försökspersonerna fått ½ l rödbetsjuice 2 – 3 h före testet, och där har det visat sig vara tillräckligt för att få betydligt bättre resultat. Det bör alltså fungera också med ett mindre intag. Nitrat i tablettform har däremot inte visat någon effekt.
Rödbetor på Ås trädgård
Rödbetsjuice har i flera studier visat på en prestationshöjande effekt, men den är tveksam hos elitidrottare. Tre studier på elitlöpare, -cyklister och -längdskidåkare visade ingen som helst effekt av rödbetsjuice. Det första förklaringen till det kan bero på att elitidrottarnas biologiska system redan var så optimerat att det därför inte kunde utnyttja innehållet i juicen. Den andra förklaringen kan vara att idrottarna bara fick inta juicen ett par timmar före träning och inte under flera dagar. För det tredje kan det vara så att elitidrottarna drack koncentrerad rödbetsjuice i stället för färskpressad juice.
Mycket talar dock för att rödbetsjuice ökar prestationsförmågan hos motionärer, även om de är så vältränade att de kan kallas elitmotionärer. Löpare kan t ex få en effekt på ett par procent eller ca 30 s på 5 km. Pröva att dricka ½ l färskpressad rödbetsjuice ett par timmar före ett lopp, eller drick ½ l/ dag veckan före en tävling. Ta så en paus från träningen och se om inte det ger effekt, föreslår aktivtraning.se.
Man kan absolut säga att synen på rödbetor har ändrats från halvtråkig rotfrukt till att ses som bra träningskost tack vare de prestationshöjande nitratnivåerna. I Aktivtraning.se skriver närings- och träningsexperten  Martin Kreutzer ot o m m det som Supermat till nyttiga och naturliga dopningsknölar. Studier visar att rödbetsjuice realistiskt kan ge en prestationsförbättring på cirka 2–3 % tack vare dess höga innehåll av nitrat, ett ämne som annars mest är känt inom lantbruket. Jag citerar "Nitrat i rödbetor fungerar dock som ett superämne som förser musklerna med mer syre. Att rödbetor dessutom sänker blodtrycket och innehåller mycket fibrer samt vitaminer är andra fördelar.
--- Rödbetor är det bästa valet bland rotfrukterna. De innehåller massor av nitrat som bevisligen gör att uthålligheten förbättras. Kolhydratinnehållet är ungefär hälften jämfört med i potatis och det gör att rödbetor även är ett intressant val för den som vill gå ned i vikt. Bästa tillagningen: Rödbetor passar perfekt i sallader och i ugnsrätter. De är dock allra bäst råa eftersom det försvinner en del näringsämnen om man lagar till rödbetor i ugnen. Detsamma gör syltning. Oavsett om du river rödbetor eller skär dem i tärningar, så är det bäst att äta dem direkt eller ställa dem svalt. Om de står framme på matbordet för länge förlorar de näringsämnen. Bästa tillbehören: Rödbetssmaken kan vara rätt dominerande, så använd gärna ett syrligt äpple i salladen. Om du ugnsbakar rödbetor kan de kombineras med andra rotfrukter som smakförstärkare. Det är också bra att använda lite fett eftersom flera ämnen som behövs för immunförsvaret är fettlösliga och kommer bäst till sin rätt om maträtten innehåller fett. Keso och feta frön är bra val." 
Jag tillägger gärna hur oerhört goda de är; både de röda och polkabetor, som för övrigt har alla andra fördelar som rödbetor har, utom just färgen, som kommer från antioxidanten betanin

Inga kommentarer: