onsdag 21 januari 2015

Ryska AI-hot

Bild lånad från comic-con-robocop
Jag har tidigare skrivit vid två tillfällen om hotet mot mänskligheten som finns nu när artificiell intelligens (AI) utvecklats så den senaste tiden. I samband med det fick jag två engelska artiklar skickade till mig ur Russia Beyond the Headlines och New Scientist om den rysk AI-utvecklingen (och i lördags uppmärksammade  Illustrerad Vetenskap det.)
I april 2014 varnade New Scientist för beväpnade ryska robocops som försvarar baserna för deras missiler och varnade i juli för ny stridsrobot som är ryska arméns egna dödliga WALL-E. Det låter ju väldigt filmiskt och science fiction, men när man läser artiklarna blir det genast läskig verklighet.
bild lånad ur Russia Beyond the Headlines
Russia Beyond the Headlines skriver Alexander Korolkov att "för första gången har Rysslands armé skapat War Games med hjälp av nya Platform-M stridsrobotar. I mitten av juni övade baltiska flottan nära Kaliningrad och i samband med det togs stridsrobotarna för första gången i bruk på stridsanläggningen, beväpnade med granatkastare och Kalashnikov-gevär verkställde de uppdrag bredvid sina kollegor av kött och blod.
De övningarna sammanföll med de multinationella Saber Strike 2014 och Baltops 2014-exerciserna som NATO gjorde i samma område. Enligt exercisplanen skulle fallskärmsjägarna och de kustliga trupperna vara tvungna att likvidera en grupp of militärer med hjälp av SU-34  jagare [nya ryska stridsrobottar], SU-34 marin flyg frontlinjee bombflygplan och MI-24 militära attack- och transporthelikoptrar.
Pixars datoranimation WALL-E från 2008

---Platform-M fjärrkontrolleras och är en stridsenhet på en bandtraktor som utvändigt påminner om kämpen i Pixars datoranimation WALL-E från 2008. Attraktionen mellan WALL-E  och den figuren kan också ses som en prototyp till en robot som dök upp på ryska internet in en animerad presentation. I den videon, påminner robotfordonen om Platform-M (fast på hjul istället för spår), och förstör enkelt en fientlig militärarmé med NATO-vapen. Enligt data från den ryska militären ärr Platform-M enheterna utrustade med 'särskilda försvars-underreden och avfyrningsplattformar och de kan utföra strids-uppdrag nattetid utan avslöjande instrument.' Roboten är beväpnad med de kända Kalashnikov-gevären tillverkade i Izhevsk och fyra granatkastare. Platform-M  kallades där "en allomfattande stridsplattform. Den används för att samla in data, upptäcka och eliminera fasta och rörliga mål, för eldunderstöd, patrullering och för att vakta viktiga platser. Enhetens vapen kan ledas, de kan utföra stödjande uppdrag och de kan förstöra mål automatiskt eller semiautomatiskt med kontrollsystem; den är utrustad med optisk elektronik och and radio igenkännings positionsgivare Som arvtagare till fordon på månen verkar Platform-M  inte dyka upp ur intet. I Ryssland har robotteknologi fortsatt att utvecklas sedan månfordonen dök upp  1964 då ryska luftfartsverket behövde ett system med longdistans pilotlösa foto- och radio teknologi för patrullering som kallades DBP-1. Den Rekognisceringsmackinen, inleddes med delar från västvärlden som fanns i landet och kunde utföra uppdrag över hela Central och västeuropa."
Terminator på bild lånad från gentside.com
Än mer skrämmande är vad New Scientist skriver: "I väst har vi alltid varit lite känsliga när det handlar om att beväpna robotar. Trots årtiondens forskning har inga system utvecklats och människorättsrörelsen menar att det inte är troligt att det händer inom den närliggande framtiden. Ryssarna verkar å andra sidan vara mindre oroade.  Den senaste månaden [april 2014] har major Dmitry Andreyev vid Russian Strategic Missile Forces [RVSN] tillkännagivit att mobila robotar vaktar fem ballistiska missilanläggningar. 
Dessa robotar kan upptäcka och förstöra mål helt utan mänsklig inblandning. Det verkar som om Ryssland tagit ledningen i de nya robot-baserade militära kapplöpningen. Robot-vaktposterna, också kända som "mobila robotkomplex", utvecklades av Izhevsk Radio Plant, ett bolag baserat 1200 km öst om Moskva. Den väger runt 900 kg och har kameror, en laser-avståndsmätare och radarsensorer. Som eldkraft finns 12.7-millimetre tunga maskingevärr med valfria mindre vapen. Dessutom är den snabb, den kan nå 45 km/h med bensinmotor. Den kan fungera 10 h, eller byta till viloläge i en vecka. Tillverkarna visade vakt-roboten på en vapen-mässa i Ryssland ifjol [2013]. Andreyev beskriver hur robotarna kan sysselsätta mål automatiskr och med semi-automatik dvs delvis styras på avstånd. USAs policy, å andra sidan, är att en människa alltid måste godkänna när vapen ska avfyras. Drönare skjuter inte missilerna själva, utan styrs av männisor på avstånd. Varken tillverkarna av de ryska robotarna eller de Strategiska Missilkrafterna svrar på frågor från New Scientist  eller ställer upp på en intervju innan denna artikel går i press. Rysslands försvarsminister Sergei Shoygu iligger bakom beslutet att beväpna robotarna. I januari 2013 sa han att armén skulle utöka användningen av robotar, viket skulle spara $2.4 billioner under två år. I juni presenterade Rysslands president Dmitry Rogozin planer på ett ny militärt robotlaboratorium i Degtyarev vapenfabrik i Kovrov och ett nytt center för militära robotar vid Zhukovsky Air Force Engineering Academy. Enligt Rogozin kommer de militära robotarna att rädda liv: 'Vi måste delta i strid utan någon kontakt, så att våra pojkar inte dör och därför är det nödvändigt med krigsrobotar.'
SWORDS-robot på bild lånad från popularmechanics.com
I USA patrullerar obeväpnade försvarsrobotar kallade MDARS kärnvapenplatser och marinbaser men det verkar vara en liten önskan att beväpna robotar. Tusentals amerikanska robotae, kända som markfordon utan namn, UGVs har rullat fram för att undanröja bomber disposal i Irak och Afghanistan. Installationen av SWORDS, en beväpnad version av Talon, en bombröjar-robot i Irak 2007 blev dock inställd pga "oväntade rörelse utan given order". Det fanns rykten om att robotar vägrade följa order och vände maskingevär mot allierade. Det var faktiskt två mindre bekräftade incidenter, en beroende på en lös kabel och en på ett fel begått av en soldat. Befälhavarna skjöt därför upp SWORDS-presentationen.
Thomas Nash, direktör för Article 36, Storbrittanien-baserad vapen-kontroll-kampanjegrupp är orolig. 'Möjligheten att stater utvecklar autonoma vapensystem som själva kan välja sina mål och attackera dem är en fruktansvärd risk' säger han. Han borde förbereda sig på att Ryssland beväpnat med obemannade robotar snart kommer att slåss vid frontlinjen. En reklam-video för inrikesministern visar hur kompanier tränar med beväpnade robotar." Stephen Hawkings farhågor är redan avhandlade härTerminator känns onekligen skrämmande nära verkligheten nu...

Inga kommentarer: