tisdag 27 januari 2015

En liten påminnelse om Motstånd

... så här i sd-tider. Idag är det 70 år sedan Auschwitz befriades så därför tycker jag det känns lämpligt med denna påminnelse. Protestantiske pastor Martin Niemöllers dikt om nazisterna är troligen skriven 1946:


De orden är sannerligen värda att tänka på och att agera i tid och innan man själv drabbas! Niemöller var tysk präst och han blev också en berömd Hitlermotståndare, dikten uttrycker hur han uppfattar att detta fruktansvärda kunde hända. Det är så vidrigt.
Läs själv hur det gick till när Hitler helt demokratiskt röstade fram i Tyskland 1933 här! Det är en skrämmande utveckling som tyvärr känns som om den kan upprepas nu.

"Så kunde Hitler och nazisterna få makten  – en viktig historisk lärdom. Nazisterna fick makten i Tyskland 1933. Konsekvenserna av detta blev fruktansvärda; 12 år senare hade det kostat över 30 miljoner människor livet i Europa. En av de viktigaste lärdomarna i historien är just hur Hitler och nazisterna kunde få makten i Tyskland. Om vi lär oss av detta, kan vi undvika att det upprepas." Hoppas jag i a f, det verkar inte gå så bra tyvärr... 

Inga kommentarer: