fredag 28 november 2014

Thanksgiving och Black friday

Igår firades Thanksgiving Day i USA och det innebär att det idag är Black Friday, vilket i USA innebär en stor shoppingdag med reor, då julhandeln sätter igång på allvar för året. Där börjar de helst inte med just julhandeln förrän den stora högtiden Thanksgiving är avklarad. Det är också en tradition att julpynta (och börja julhandla) först efter Thanksgiving Day.

Jag tycker därför att det är oerhört larvigt att även här i Sverige marknadsföra Black Friday med tanke på att vi inte firar, eller ofta ens vet vad, Thanksgiving innebär.

Thanksgiving firas nämligen främst i just USA (och Kanada) eftersom det inte är frågan om den kristna Tacksägelsedagen, som man kanske skulle kunna tro med tanke på namnet. Tacksägelsedagen firas i Sverige den andra söndagen i oktober oktober för att tacka Gud för årets skörd.
Eget montage
Thanksgiving har däremot ingen religiös betydelse över huvud taget och firas därför av alla i USA, oberoende av religion och varifrån deras rötter än är den fjärde torsdagen i november. Under Thanksgiving är maten, främst i form av kalkon och pumpa oerhört viktig, men främst står   ändå familjen i centrum. I USA är det en fyradagarshelg (medan man i Kanada "bara" har ledigt i tre dagar). Just därför ser ofta familjer som är utspridda över landet till att ses och fira Thanksgiving ihop. Det mesta är nämligen stängt denna dag, bortsett från ett fåtal restauranger som serverar Thanksgiving-middag, så även de som jobbar i butiker är alltså lediga. Under just Black Friday håller dock många butiker öppet mellan kl 05 eller möjligen 07 till 23.
Kopia av Mayflower lånad från flying-penguin.se
Varför firar då amerikanerna Thanksgiving Day så grundligt? Enligt traditionen utvandrade en grupp puritanska pilgrimer från England till Nederländerna pga förföljelser. Men inte  heller där kände de sig inte fredade, utan hyrde skeppet Mayflower att segla med från Plymouth, England till det hägrande USA. I december 1620 anlände de till vad de kom att döpa till Plymouth (pilgrimer vill inte vara kända för sin fantasi direkt) i Massachusetts, där Plymouth Rocken stor sten i granit med just årtalet 1620 inristat i nu ligger. De lyckades inte alls med sina första skördar där och fick  den första tiden hjälp av indianerna där. När de slutligen lyckades få en god skörd ordnade de en tacksägelsefest till Guds ära, som bl a bestod av vilda ankor och gäss. Givetvis bjöd man då även indianerna som hjälpt dem till den allra första Thanksgiving Day!

Inga kommentarer: