onsdag 12 november 2014

Pumpad på sista pumpatipsen

Den här fina muscatpumpan köpte jag hos Mandelmanns
och den har jag använt till allt utom Butternut-recepten i år

Nu kommer (troligen) årets sista tips gällande pumpa. Jag tar reda på pumpakärnorna främst för att jag tänker odla pumpor, men också för att rosta dem, så här.
Tänk att se en så vacker muscatpumpa som den ovan och Butternut växa sig stor på Gretero-lotten!
Enklast är att dela på pumpan och sedan använda en glasskopa för att lossa kärnorna från fruktköttet. Sedan får man lägga dem i en sil och peta bort det svampiga som är lite mörkare i färgen och är som en hinna runt dem. Det gör man helst under rinnande ljummet vatten, varpå kärnorna får torka på hushållspapper.
En smart fröpåse viker du enkelt så här av t ex ett färgglatt reklamblad (som jag gjort ovan). Det är en A4-sida som viks utan tejp e dyl, Strömsö är de stora inspiratörerna också till den!
Pumpaköttet kan du sedan också skopa ur pumpan med en glasskopa, om du vill spara själva ytterhöljet till en lykta. Annars är det enklast att skära bort skalet med en liten kniv, till Butternutpumpa går det bra att använda en potatisskalare istället.

Nu kommer också ett recept från Paul Svensson, men det är från Gomorron Sverige istället för Strömsö, den här gången:
Pauls Pumpachips  
1 klyfta muscatpumpa  
florsocker  
silipatmattor (long life bakplåtspapper)     
Skiva pumpa riktigt tunt med hjälp av en japanska mandolin/osthyvel eller potatisskalare. Gärna som den ovan. Stryk ut skivorna på silipatmattor och pudra med florsocker över. Ställ i frys minst 1h. Tag ut och torka på 90 C i ugn tills helt torra ca. 1 ½ h. Lyft av och lägg på en torr sval yta. Förvara torrt.

När det gäller odlingen ser jag att i södra Sverige kan man så direkt på friland i slutet av maj men förkultivering är att föredra. Sådjup 3-4 cm. Regelbunden bevattning.  Vid pollinering gnider man hanblommorna mot honblommorna. Honblommorna har ett fruktämne bakom blomman och är lätta att känna igen.  Kompost eller stallgödsel. Täckning av jorden med gräs uppskattas, liksom vattning med nässelvatten.  I regel helt problemfri gällande Skadeinsekter och sjukdomar! Bör dock inte odlas på samma ställe flera år, då de kan drabbas av virussjukdomar. Jag planerar att rotera allt jag odlar i fyraårs-cykler dock.
Skörd. Efterhand som frukterna utvecklas, från juli och fram till första frosten. Plockning stimulerar dessutom fruktsättningen. Frukter som ska lagras bör kapas så att en bit av skaftet följer med. Mogna pumpor kan förvaras några månader i ett svalt utrymme.  

Inga kommentarer: