tisdag 11 november 2014

Ask-. och ekplantering i november

Igår kom min alldeles egen Yggdrasil i jorden på Gretero-lotten! Tänk att kunna lpantera 10 november. Jag kommer att tycka att det känns exotiskt väldigt länge, kan jag lova. Yggdrasil  är den ask, som enligt asa-tron är asarnas [gudarnas] viktigaste plats. Yggdrasil sträcker sig "över alla världar och --- har grönskat sedan tidernas början. Trädet växer från tre rötter som alla sträcker sig till varsin källa. Den första ligger i det mörka Nifelheim, där ormen Nidhögg ihärdigt tuggar på roten. Många andra ormar gör honom sällskap i denna fuktiga, kalla grop. Med jämna mellanrum kommer ekorren Ratatosk springande längs stammen för att lämna fientliga meddelanden från örnen i Yggdrasils krona. Ratatosk ilar alltid tillbaka med ett minst lika hatiskt meddelande till örnen däruppe, som har höken Väderfjölne mellan ögonen.   
Bild av Yggdrasil lånad från viking-mythology
Den andra roten finns vid Mimers brunn i Jotunheims utkant. Där har jätten Mimer sin hemvist och hans brunn är visdomens källa. Mimer dricker själv ur den varenda dag och därför har han mycket vishet och också kunskap om allt som kommer att ske.
Den tredje och sista roten ligger vid Urdarbrunnen i Asgård, där de tre ödesgudinnorna [nornorna] bor. Deras namn är Urd, Verdandi och Skuld och varje dag vattnar de roten i sitt hem med vatten ur brunnen. Det är på denna plats som gudinnorna  spinner världens och människornas öden.   Fyra hjortar betar på Yggdrasils krona. De har fått namnen Dain, Dvalin, Duneyr och Dyratror. Bredvid dem betar geten Heidrun på samma krona. Från hennes juver strömmar förevigt [sic! för evigt] det klara mjödet, som gudarna livnär sig på". Fast riktigt så stor är ju inte Gretero-lotten, utan den är planterad i sydöstra hörnet av den och utan löv ser den rätt ömklig ut.
Min lilla Yggdrasil-planta är ett stickling från en
ask som växer hos mina föräldrar är ynklig utan löv
Strömsö skriver så här om hur man ska plantera en ask:"Vi valde en ask därför att det har stått ask i Strömsös park förut. Asken tycker om fuktig jord, men den tål inte stående vatten. Jorden får gärna vara kalkhaltig och näringsrik.  Det här behövs:  - trädplanta - stickspadar (dvs "spetsig" spade) - mylla minst 8 säckar á 60 l - stödkäpp, höjd 1-1,5 m, max diam 5 cm, 2 st (inte impregnerat trä, kan vara tex tallstörar "från skogen") - remmar att binda fast plantan med, minst 3 meter - nitmaskin - järnspett - täckmaterial, 2-3 påsar bör räcka - krattor - vattenkannor eller -slang  Ifall du har god trädgårdsmylla i din trädgård och inte behöver sätta till mycket ny jord, behöver du inte gräva en så stor grop. Den får gärna vara baljformad, ca 30-40 cm djup och 1-1,5 m bred. Ifall det behövs mera ny jord kan du gräva gropen 50 cm djup och ett par meter bred. Bäst är det att plantera trädet på en liten kulle, för den nya jorden packar sig med tiden och kommer så småningom att vara i jämnhöjd med den övriga marken.  
--- Ifall du planterar på hösten och marken är våt av sig själv så behöver du inte vattna. Det gäller speciellt ifall trädet är utan löv. [Min kursivering.] Använd delvis ny mylla, som du blandar med med den jorden du grävde upp.

Ifall du planterar någon annan tid på året än på hösten, så behöver du till slut ännu vattna ordentligt. Då trädet står på en kulle vill vattnet rinna ner i gräsmattan. Då kan du göra en tillfällig ås runt trädet så att vattnet blir kvar runt trädet, men kom ihåg att platta ner åsen före hösten så att det inte blir vatten och stå runt stammen över vintern.  
Var varsam med rothalsen Då du placerar ner trädet i gropen, och lägger på myllan, kontrollera att trädets rothals blir delvis synlig. Ifall trädet är för djupt planterat i plantskolan är det bäst att ta fram rothalsen, annars tar det länge för trädet att rota sig och kronan kan bli missformad. Rothalsen är bredare än själva stammen och ligger strax ovanom rötterna. Ifall du ser på träd som växer vilt kan du se att före stammen försvinner ner i jorden blir den litet bredare. Just den breda delen är rothalsen. Ifall trädet ser ut som en lyktstolpe, dvs ingen bredare del syns ovanom jorden, så är trädet för djupt planterat. ---Täck marken runt trädet Lämna området runt trädet utan gräs och täck den bara markytan istället med lövhack, gräsklipp, barkflis (tall) eller flis av lövträd. Täckmaterialet håller marken jämnt fuktig och fröogräs kommer inte åt att rota sig. --- Beskär inte för tidigt Trädet behöver inte planteringsbeskäras. Ju fler ändknoppar (där en stor mängd av växthormonerna finns) och lövmassa trädet har, desto fortare kan det tillverka energi åt sig och då rotar det sig fort. Ifall någon kvist blivit skadad eller gått av under transporten eller planteringen eller om trädet har en kraftig dubbeltopp, så kan du ta bort dem. Vänta annars med att börja beskära trädet tills det har rotat sig. För det mesta tar det en eller två somrar innan trädet har rotat sig ordentligt. Då börjar det göra ordentliga årsskott och normalstora blad. "
Ek-plantan har jag fått av min väninna,
den ser riktigt ynklig ut när den tappat alla  löv
Jag har verkligen funderat över var jag skulle sätta den lilla ekplanta, som jag fått i present av bästa väninnan. Nu slutligen beslöt jag att sätta den hos mina föräldrar. Dels för att pappa saknar den ek de hade i Brunflo, men främst för att den kommer att bli bäst där. Den är tagen som skott utanför Tierp och även för ek är extra sen höst- /tidig vinterplantering att föredra eftersom de mognar av och börjat sin vintervila [tappar bladen] senare än andra.

Jag ska täcka allt nyplanterat (utom äpplen och päron) med täckväv när det blir frost. Detta för att skydda dem från kylan när det inte är snö, men framför allt för att skydda dem mot solen i vår, så att de inte börjar tro att det blivit vår när solen börjar värma. Risken är då stor att de kommer att frysa sönder vid den kyla som med största sannolikhet kommer...

Inga kommentarer: