onsdag 2 juli 2014

Smeder ställer ut

Smeder smidde utanför Ahlbergshallen
under vernissagen
Till och med 13 juli kan man möta verk av nio lokala smeder på Ahlbergshallen. Under titeln Min farfar var också smed ställer smederna ut i Länskulturens hemslöjdskonsulenters regi.
Peter Hedman Stenbärare och Courage
Utställningen visar järnsmidet som främst konsthantverk, med bruksföremål, liksom religiösa utsmyckningar. Men också som konst i skulpturer och den enda kvinnan, Susanna Bäckströms smidda "teckningar".  
Susanna Bäckström Bollspelare och Häst
Teckningarna Bäckström skapat har verkligen rörelse och hon berättar i ÖP  att hon först skissar och först sedan smider:
– Skisser behöver inte bara vara med papper och penna, det kan till exempel vara med ståltråd för att få alla dimensioner.
Det är många ljuskronor och ljusstakar som visas,
så jag är tyvärr osäker på vem som gjort vad
För drygt ett år sedan kontaktade Susanna Bäckström hemslöjdskonsulenten Göran Posthuma med idén om samlingsutställningen och sedan dess har de sökt lokal och intresserade smeder. Verkligen ett fantastiskt initiativ för det vore så tråkigt om Ahlbergshallen bara stod tom, som den ofta gör under somrarna.
Eivind Haugen visar både en Ljuskrona och självaste Döden med lie och allt. Med grön sommar utanför fönstren blir den dock inte så ödesdiger. Kanske Haugens tidigare jobb som deltidsbrandman ligger bakom motivvalet?
Roland Olsson har smitt Gravkors med Glasprisma från Storsjöhyttan, ljuskronorna och skålen (bör vara gjorda av) Knut Örjan Södergren.
Susanna BäckströmPeter HedmanRoland Olsson, Knut Örjan Södergren, Christer WallAnders ÖdmarkEivind HaugenTommy Strömqvist och Sverker Edenteg är de smeder som deltar i utställningen.
Susanna Bäckström har även smitt Ljustavla x 2 ovan. Det finns oerhört mycket mer att se i utställningen så passa på att titta in på Ahlbergshallen för att se och smida medan järnet är varmt!
Läs mer om utställningen i ÖP!

Inga kommentarer: