torsdag 10 juli 2014

Odla mat istället för gräs

Igår hade DN en stor artikel om att odla i staden, som inleds med orden "En våg av odlingsintresse sköljer över svenska storstäder. Att se  sin egen mat växa och samtidigt  umgås med nya vänner är det som lockar." Det är något som jag uppmärksammat i flera år för visst är det fantastiskt att se frön utvecklas till mat som helt varit beroende av just vår egen omvårdnad? Att själva odlandet dessutom är bra för vårt eget välmående gör inte heller saken sämre!
DN 2014-07-09 om stadsodling
Facebook upptäckte jag även en gräsrotsrörelse i USA, där man gör om villatomternas tråkiga och oanvända gräsmattor till livliga odlingar. Det är något som har pågått där i flera år och "Odla mat, inte gräsmattor" är väldigt inspirerande som projekt eftersom helt vanliga förortsfamiljer lyckats odla hela sin årsförbrukning av grönsaker på tidigare närmast oanvända ytor. Du kan se deras facebooksida här! Det måste vara klart påverkat av Michelle Obamas projekt att låta fattiga skolbarn hjälpa till att odla i Vita husets trädgård, som jag skrev om 2011.
Odla mat istället för gräsmattor
Bild lånad från facebook
Det är ju ändå så att nästan det enda man kan göra med en gräsmatta är att klippa den och ligga på den, vilket är rätt tråkigt. Med planteringar finns dock oräkneliga möjligheter och istället för att rensa ogräs kan man odla med marktäckare eller väldigt tätt. Naken jord är egentligen helt emot naturen, så vill man inte ha ogräs får man sätta sådant man vill ha i odlingarna för att inte ge  ogräs minsta chans att etablera sig. Det tänkte jag återkomma till, hur man kan njuta av sin trädgård istället för att rensa.

Inga kommentarer: