torsdag 3 juli 2014

Lyckan med jordgubbar

Att jag älskar jordgubbar kan inte ha undgått någon och nu är det t o m vetenskapligt bevisat att jordgubbar är den frukt som gör oss lyckligast! Forskare vid University of London har i en studie funnit just detta och att de också är vad som mest associeras med sommarens lata och sköna dagar, vilket Daily mail och i Sverige även Expressen rapporterar om.
Ca 86 % av de i undersökningen påstod sig bli lyckligare av bara tanken på just jordgubbar och att det fick dem att känna sig mer avslappnade. Jordgubbarna får oss att tänka på lata och sköna dagar och barndomens somrar, så det borde väl inte komma som en särskilt stor överraskning egentligen.
Forskaren, professor Barry Smith, säger att den särskilda doften av jordgubbar väcker lyckliga minnen. Studien visade att sex av sju personer blir lyckligare av att fantisera om att smaka jordgubbar. Frukter som äpplen får oss att tänka på trevliga men påskyndade matstunder, medan bananer och plommon är de frukter som får oss att må minst bättre.
Studien visade också att ljudet påverkar smaken. Ljudet från en picknick eller gräsklippare gör att jordgubbarna smakar fruktigare än ljudet av trafik och tutande eller kontorsljud.
Kanske sänker även jordgubbarna vårt blodtryck: antioxidant-rika frukter gör att insidan av blodkärlen slappnar av.
Jordgubbarna innehåller ju också så många nyttigheter; folat, B-vitamin, antioxidanter, fibrer och faktiskt mer C-vitamin än apelsiner! En portion jordgubbar ger mer än det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin.
Med tanke på att jordgubbar får oss att tänka på nyklippt gräs har kocken James "Jocky" Petrie på restaurangen the Ledbury i London skapat en jordgubbsandwich med ett "gräslager" av vit choklad och vetegräs. Personligen håller jag mig dock mig nog till Wedemarks tårta (ovan), Majas Pavlova (ovan den), Jordgubbsbakelsen (nedan) från från kvartersfiket eller möjligen Mat-Niklas Eton -mess (nedan) om jag nu inte helt enkelt frossar i naturliga jordgubbar!
Jordgubbsbakelse (av smördegsform, smörkräm, grädde,
jordgubbsgelé och jordgubbar från) kvartersfiket
Av de köpta jordgubbar jag hittat i år tycker jag definitivt att de från Ängelhomsbär, som tyvärr är ovanliga att hitta här, är de absolut sötaste och godaste. I år har jag själv ännu inte smakat några jämtgubbar, som Mat-Niklas tipsade i Aftonbladet om härom dagen:

Det har han, som är född i Östersund och uppvuxen i Järpen, givetvis rätt i.
Där tipsade  han även om sin tillagade jordgubb-favorit (från den prestigefyllda internatskolan i England, som ska ha uppfunnits av pojkarna själva.):
Bild lånad från realfood.tesco.com
Eton Mess
Strö vaniljsocker över 1 liter halverade jordgubbarLåt stå en stund. 
Vispa grädde så att den blir krämig. 
Smula sönder maränger. Blanda försiktigt med jordgubbar och grädde.
Garnera med ett par bär och servera!

Inga kommentarer: