tisdag 15 juli 2014

Ida, Maya och Anna på Jällen

I söndags var det vernissage på JällenByhuset på Rödön. Eller "Kreativ foglossning", som det stod i inbjudan till utställningen med Ida Bratt, Maya Westlund och Anna Erlandsson.
Anna Erlandsson med blommor framför
några av verken på Jällen
Erlandsson erbjöds den här utställningen tillsammans med sonen, Petter, men eftersom de nyligen ställt ut ihop på Galleri Mono (en utställning som jag dessvärre missade) hade han inte mer att visa, utan Anna engagerade istället sin assistent, Maya Westlund och Ida Bratt, som delar ateljéer.
Verk av Ida Bratt och Anna Erlandsson 
Ett fantastiskt initiativ måste jag säga! Tre starka kvinnor med olika uttryck, som ändå går så väl ihop! 
Till vänster ser ni Anna Erlandssons 63° Nord, till höger
hennes I Lust och Nöd och framför står hon själv till höger
Som det också konstateras i ÖP: "Deras konst verkar vara motpoler till varandra. De har jobbat med utställningen på varsitt håll och har inte haft någon gemensam tanke.
– Det känns ändå som att det finns en tråd, det spretar inte så mycket, säger IdaAnna nickar och håller med:
– Vi har länge sagt att vi vill göra något tillsammans."
Ida Bratt visar verk som påminner om hennes utställning på Härke 2011. Finurliga och med titlar som ordlekar; Tjejtsarinnor osv. Hon visar teckningar och grafik främst.
Maya Westlund (sittande på stolen) som jag ställde ut med på Galleri Mono tidigare, visar främst teckningar och rävar i rummet bredvid det stora. I ÖP säger hon:
– Det är ganska ensamt att sitta och pula på med sin konst själv. När man jobbar med andra så kan man få nya intryck och perspektiv på det man gör.
I Lust & Nöd visad i julhetta ger en närmast overklig känsla
Anna Erlandsson visar både 63° Nord, som består av ett kajakskelett klätt med  tunt glittrigt tyg, som hon även visade 2011 och den fantastiskt vintriga installationen I Lust och Nöd. Den gjordes till en samlingsutställning 2006 och jag såg den i samband med Skidskytte VM. Att se den fantastisk skidturen samtidigt som hettan darrar och svalorna svirrande flyger ut och in på Jällen ger en närmast overklig känsla av hur rikt livet är med fyra riktiga årstider.

Öppet alla dagar 12-16. 27 juli är sista dagen för utställningen; gå och se!
Läs mer om utställningen i ÖP!

Inga kommentarer: