söndag 13 juli 2014

En trädgård att lata sig i!

Som jag nämnde härom dagen är det inte frågan om att lata sig när man har en gräsmatta. Då måste man både klippa, vattna och gödsla med olika strategier beroende på om det är nysått, hur vädret är osv för att den ska hållas fin. Så mycket bättre med planteringar då och helst tätt och med marktäckare så att man slipper rensa så mycket.
Bosse Rappne har anlagt trädgården som sköter sig själv. En kvarts skötsel i veckan räcker.
Bosse Rappne latar sig på 
bild av Anna-Lena Wejderman ur DN
Det är något som även Bosse Rappne är inne på i både en artikel ur DN och i Nyhetsmorgon.
DN presenterar han Den Nästan Självskötande Trädgården så här:.
– Den kräver 15 minuter i veckan i underhåll, "för dagen i Frank Sinatra-stråhatt och jord under naglarna... vid den lilla cirkelformade visningsträdgården ute vid Ulriksdals slottsträdgård.  Smaka på den arbetstiden: 60 minuter i månaden för en vacker och välskött trädgård, när grannarna svettas med sina i timme efter timme."
– Det är vetenskapligt påvisat att det är bra för oss människor att vistas i naturen. En trädgård är i grunden ett stycke möblerad natur.  --- Men det är så mycket vi måste kunna i dag, och allt går så fort. Vi behöver vila, umgås och leka med våra barn. Förr hade man trädgården till att bekämpa dåtidens folksjukdomar fattigdom och svält. Vår tids folksjukdom är stress. Vi lägger ned alldeles för lite tid på umgängeslivet. Det här är en social trädgård.  Men för att nå till den där kvarten i veckan krävs förarbete. Men inte i stora mängder.
Mari Mandelmann lägger ull i odlingarna mot ogräs
och för att hålla fukten, alltså som marktäckareDjupadal
Får att få en lättskött tomt tipsar han om:
*Upphöjda odlingsbäddar dag "ska man" helst odla i pallkrage, men Rappne har en annan lösning:
– När träet ruttnar måste man byta ut det och jorden måste skyfflas bort. Vi har i stället ställt ytterskivor av skiffer upp. Det håller otroligt länge och kräver inget underhåll.
* Han föredrar också stenlagda trädgårdsgångar och mellan plattorna har han gjort en hårdfog:
– Stensättningen på gången har vi ... hällt i cement [runt] och då kan inget ogräs växa runt stensättningen. Där sparar man mycket tid, för ogräset kommer direkt.
En självgående gräsklipparrobot i arbete på Jordgubbslandet
* Bevattning och gräsklippning, som är de största problemen särskilt om man reser bort. Rappne löser det medr en självgående gräsklipparrobot och ett datastyrt bevattningssystem.
– Det drivs av en liten solcell och sedan så kan man programmera den att vattna valda delar av trädgården. Det ska till en torka av Saharamått för att det inte ska fungera.
* Slutligen är det viktigt vilka växter man väljer att plantera
– Anpassa växterna efter platsen. Och plantera växterna i rabatterna så tätt så de växer ihop till midsommar, då får ogräset inget solljus och du slipper rensa.
Ur Nyhetsmorgon, där kantjärn, som är ett plattjärn om 3 mm med
påsvetsade järn stänger, sätts vid 
rabattkkanten
Nyhetsmorgon tipsar han om att:
* Det blir lättare att rensa med kantjärn, som är ett plattjärn om 3 mm med påsvetsade järn stänger, mellan gräsmatta och rabatt. Det slås ned i gräset så att ogräset inte tränger in i rabatten och enkelt kan dras bort med ogräsjärn.
* Barkmull är en jordförbättrare samtidigt som det gör att det blir svårare för ogräs att komma upp, man ser dem lättare och det blir enklare att plantera.
* Kolla växterna och döda bladlöss direkt när du ser dem, med att spola kallt med slangen. [Såpvatten funkar också bra mot löss.]
* Det måste planteras tätt för att inte få plats med ogräs och för att solen når ned till marken.
* Ta ogräset när det är litet och lätt att ta och innan det fröar av sig!
Sedan är det bara att ligga i hängmattan i sin trädgård och njuta riktigt!

Inga kommentarer: