fredag 4 juli 2014

Minst förgiftade

Det jag inte kan odla själv eller köpa av människor jag litar på brukar jag i mesta möjliga mån köpa ekologiskt.  I många fall är det dock inte möjligt eftersom det inte går att hitta, som exempelvis med jordgubbar. Då känns det tryggt att läsa att det "inte i alla fall det är nödvändigt att handla ekologiskt heller. Till exempel vad det gäller kokosprodukter. --- Det kan vara värt att känna till att kokosnötter sällan besprutas om ens överhuvudtaget. Det finns ingen anledning att bespruta kokosnötter eftersom insidan av kokosnöten redan är skyddat av ett hårt skal.
"Avokado är den renaste råvaran i listan. Endast 1% av de
tester som gjordes kunde upptäcka några
rester från bekämpningsmedel."
De 15 råvaror som innehåller låga eller inga rester från bekämpningsmedel:
1. Avokado
2. Sockermajs
3. Ananas
4. Kål
5. Sockerärtor
6. Lök
7. Sparris
8. Mango
9. Papaya
10. Kiwi
11. Aubergine
12. Grapefrukt
13. Cantaloupemelon
14. Blomkål
15. Sötpotatis
Avokado är den renaste råvaran i listan. Endast 1% av de tester som gjordes kunde upptäcka några rester från bekämpningsmedel. Cirka 89% av ananas, 82% av kiwi, 80% av papaya, 88% av mango och 61% av cantaloupemelon innehöll inga mätbara mängder av bekämpningsmedel."
Givetvis är det att föredra att äta obesprutat i så hög grad som möjligt. Inte bara för den egna hälsan, utan också för jodens hållbarhet, som tydligt påpekades av FN, som enda lösningen mot världssvälten. Det finns dock tillfällen när det inte är möjligt och då lättar den här listan på i a f mitt samvete.
"88% av mango innehöll inga mätbara
mängder av bekämpningsmedel."

2 kommentarer:

Unknown sa...

Hej. Vilka bra tips - tack sa mycket. Har senaste aret forsokt kopa sa mycekt ekologiskt jag bara kan. Bor i england och det finns ett mycket storre utbud har an i sverige, och priserna ar mycekt battre oxa. Avocado ar dock nastan dubelt sa dyrt att kopa ekologisk, men nu kan jag alltsa kopa den vanlig amed renta smavete - lycka :) Ha det fint! XXX

Lyckans Smed sa...

Härligt!
Man kan ju i o f s köpa ekologiskt av andra orsaker ön rester av bekämpningsmedlen. Som t ex att de som jobbar med livsmedelsproduktionen inte ska behöva utsättas för besprutningen. Just när det gäller avocado verkar det dock som om de inte besprutas så hårt ö h t, med tanke på att skalet inte är så oerhört tjockt.