torsdag 13 augusti 2015

Min variant av Brownies med bönor i!

Tänk att kunna baka smaskiga sötsaker utan vitt socker och med proteinrika svarta bönor i!  Den småtokiga idén med goda brownies läste jag om i Lokaltidningen Tomelilla/Simrishamn och måste därför bara testa.
I originalreceptet står det "en burk kokta svarta bönor", men jag blötlade och kokade istället själv för att få ca 400 g. Exakt hur mycket torkade bönor det innebar är jag osäker på, men jag misstänker att det var ca 4 dl. Det blötlade jag i 6 h och kokade dem så i nytt vatten i 40 minuter.
blötlagdsvarta bönor är estetiska
Det gjorde jag dagen innan jag bakade och vattnet de blötlagts i är också sedan perfekt som gödning att vattna växterna med sedan! Svarta bönor har jag nämligen inte odlat , fast det tydligen ska gå enligt en artikel. Ska nog testa det nästa år, men nu har jag en påse torkade från latinamerika, där de är väldigt populära.
originalreceptet och sköljda torkade svarta bönor 
De blev verkligen fantastiskt goda och just bönorna ger en extra touch till smaken, som jag skulle vilja kalla för friskt nyttig. Nåväl, de gör också dessa brownies väldigt saftiga och mycket nyttigare (proteinrikare i a f) än klassiska brownies. Den godaste chokladkaka jag vet för tillfället, faktiskt!

Brownies med svarta bönor (24 små bitar)
Sätt ugnen på 200° och smörj en ugnssäker form om 25 x 20 cm.  Lägg
1 burk kokta svarta bönor =  400 g blötlagda och kokta svarta bönor 
i en matberedare och mixa slätt.
Tillsätt
3 ägg 
2 1/2 msk kokosolja
2 msk ekologiska quinoaflingor psylliumfrön eller andra frön (Originalreceptet innehåller trendiga och dyra chiafrön för "ett oväntat krisp". Jag kollade dock upp vad jag skulle kunna använda istället, eftersom jag är skeptisk till alla rykten om dem. Då fann jag att ryktena om dem är överdrivna och att det går minst lika bra med andra frön istället för både nyttighet och  "krisp" . Det blev supergott!) 
1 dl kakao 
1 krm salt 
1 tsk vanilj 
1 1/2 dl kokossocker eller rårörsocker 
Mixa till en slät smet.
Hacka
150 g 70% choklad
och smält nästan allt i mikron, varpå du rör i de sista bitarna så att de smälter.
Häll ner i smeten och mixa snabbt ihop.
Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen på 175° i 30–35 minuter. Känn efter med en provsticka om kakan är klar. Då ska stickan ska vara precis torr.
Låt svalna och skär i bitar. Avnjut gärna med nyvispad grädde och/eller hallon.

Inga kommentarer: