söndag 16 augusti 2015

Fisk färsk och fin

Som boende i Sveriges största fiskehamn tycker jag att det vore konstigt om man inte kunde köpa riktigt god fisk i just Simrishamn, men det kan man förstås!
Just Nya Rökeriet, eller Skillingefisk som det egentligen heter, säljer även både "hembakat" surdegsbröd från Kåseberga cafe & bistro (vilket jag lyckades hitta reda på helt utan hjälp från Nya Rökeriet, vilket jag verkligen inte är van vid. I Jämtland är alla företag väldigt noga med att presentera också sina leverantörer noga på sina hemsidor) och fina alkoholfria drycker som lyxiga franska La Mortuacienne i en massa smaker.
Mesta fisken de säljer består den morgonens fångst av torsk, sill och skarpsill men även exempelvis spätta, skrubba och piggvar. Oftast fiskat längs med Österlens kust av småskaliga lokala fiskare. De "tar emot, lossar, sorterar, filiteérar & skinnar fångsten mitt i Simrishamns fiskehamn, för att undvika onödiga transporter".  De syrar, marinerar och smaksätter så fisken med kryddor, "som påminner oss om svunna tider och kryddor som tar oss med på fjärran resor". De röker fisken med alved och alspån "precis som förr, småskaligt för att inte tumma på vare sig smak eller kvalité.  Vi är stolta över att kunna leverera högkvalitativa råvaror, naturella & förädlade direkt från hav till bord. Allt bygger på den långa tradition i hantverket och den höga kunskap om råvaran som finns hos oss, våra medarbetare och i Sveriges största fiskehamn, Simrishamn".
Där finns även en lunchrestaurang, vars meny du hittar här. Där kan du verkligen vara säker på att det används riktigt färska råvaror, då kockarna alltid har tillgång till det bästa, med bara knappt 20 m till kajen där fiskebåtarna lossar sin last. Luncherna är hemlagade dagens rätt, med nya rätter varje vardag. Under sommaren finns även en riklig à la carte-meny på lördagarna, som du hittar här.
Till middag blev det därför miljövänligt härlig Moules Marineres med surdegsbröd därifrån!
Som relativt nyinflyttad fascineras jag av den kärlek den fasta befolkningen hyser till turisterna. Det talas mycket om att ifall det inte varit för badgästerna så skulle många gamla hus ha rivits och tråkiga centrum med varuhus som Domus och Åhléns skulle ha byggts i deras ställe. Som i de flesta andra svenska städer.
Läs gärna den senaste kärleksförklaringen till just turisterna på Ledarplats i senaste numret av Österlenmagasinet! Du har en länk till den här och bläddrar så bara en sida framåt för att kunna läsa det.

Inga kommentarer: