tisdag 11 augusti 2015

Gratinerade purpurbönor

Mina purpurbönor är nu mogna. Visst ser de fantastiska ut mot sina gröna blad?
Jag har därför ätit ifrån en gren som jag råkade bryta av nu till lunch och det var  helt himmelskt gott, så här kommer receptet:
Gratinerade brytbönor / vaxbönor  4 port
Sätt ugnen på 225 grader. Rensa och snoppa ev.
c:a 350 gram brytbönor/vaxbönor   
och skär bort om de har fula ändar.
Koka upp  vatten  
½ tsk salt  
Lägg i bönorna och koka dem i 3 minuter.  
När bönorna kokas mister de en del av sin lila färg
och blir istället buteljgröna med skiftningar av violett
Skala och hacka under tiden  
½ purjolök 
Skölj bönorna i ett durkslag.
Jag fick vitlöksblommor av Gustav Mandelmann när vi
var där och fikade igår, så använde dessa istället för vitlök
Smörj en ugnsform eller gratängform med  
rapsolja.  
Bred ut bönorna i botten. Skala och pressa eller hacka  
1 klyfta vitlök / ett par vitlöksblommor  
Sprid ut över bönorna och slå över 
1 msk olivolja    
Blanda   
2 dl grädde   
½ dl riven ost som t ex parmesan eller mozzarellaost   
och fördela över liksom även  
Salt och vitpeppar   
efter smak. Hit kan du förbereda innan och förvara i kylen. Gratinera så bönorna i 200 grader tills det bubblar och har fin färg, vilket tar cirka 5-10 minuter. Riktigt gott till dagens lunch.
Det är så fantastiskt att vara närmast självförsörjande i a f på grönsaker så här års!

1 kommentar:

Lena sa...

Tack för receptet som smakade gott!