Risgrynsgröt har vi ätit i Skandinavien sedan 1800-talet och redan dessförinnan ställde man ut en tallrik gröt till gårdstomten på julaftonskvällen. Tidigare gav man den gröt av korn- eller rågmjöl.
Mjukt tunnbröd med skinka och äppelmos, senap och rödbetssallad till är nog främst en Norrländsk sed. Tunnbrödsbakning är där en uråldrig sed eller åtminstone flera hundra år gammal. Skinka till jul har vi ätit sedan åtminstone asa-tiden, då vi istället för jul firade julblot. Troligen handlade det då om ett helgande av Särimner, Odens galt som åts upp varje dag och återuppstod under natten.
Apropå asa-tron så kördes ju Freja i en vagn av sina katter, Högni och Þófnir, så att jultomten åker efter renar kan komma därifrån, trots bilden nedan som figurerar på Facebook nu:
Läs gärna mer om hur traditionerna "hållit i sig" genom århundradena. Eller snarare hur det ständigt förändrats här!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar