onsdag 26 december 2012

Buddhistiska munkar i Brunflo

Jag har haft för avsikt att åka till Brunflo för att hälsa på i buddhisttemplet där hela hösten, men inser nu att det är lika bra att låna bilder och text ur lokalpressen för att berätta om det. Jag verkar nämligen inte ta mig dit själv och vill inte undanhålla er det bara för min egen oförmåga att åka dit.

Det är den tidigare läkarvillan i min barndoms Brunflo som nu blivit till buddhist-templet Inre glädjens skogstempel.

Enligt LT bor cirka 500 personer med rötterna från Thailand i Jämtland och cirka 200 av dessa bor i Östersundsområdet. Det har funnits en önskan om ett tempel i länet länge, eftersom närmsta tempel fanns i Borlänge eller Fredrika. Därför bildades föreningen Wat Pah Sokjai och "när föreningen var redo kunde de köpa den gamla läkarvillan i Brunflo  och munken Phra Patipat, tidigare verksam i Norge, kunde starta Inre glädjens skogstempel. Nu [september 2012] bor fem buddhistiska munkar i templet och lever ett enkelt liv för att nå vägen till lycka och inre frid."
Bild lånad från Tailändsk informationsfilm om
 Inre glädjens skogstempel på Youtube. Kul att se!
Sedan slutet på januari 2012 "är huset ett buddhistiskt tempel öppet för alla att besöka, komma med frågor, lära sig mer om buddhismen eller gå en meditationskurs.  
– Allas mål är att lyckas i livet. Men vilken väg ska man ta, vilken är egentligen vägen till lyckan? frågar munken Phra Athaphong Molen retoriskt till LT och ger exempel på de som strävar och strävar efter mycket för att uppnå lycka i form av välstånd, fina hus och andra attribut, trots att vi vet att det är sådant som raseras snabbt.   
Munkarna lever enligt Buddhas vägval och det innebär att de följer 227 levnadsregler. Fyra av dem är viktiga hörnstenar.
 – Vi äter för att kroppen ska fungera, inte för att vi ska få begär av någon maträtt. Vi har de kläder vi har för att vi inte ska frysa. Vi har de inte för att det ska vara snyggt. Vi bor där vi bor för att vi ska ha tak över huvudet, inte för att det är en fin plats eller ett hus vi har strävat efter. Och vi tar mediciner bara när kroppen behöver det, för att den ska fungera och för att den inte ska göra ont, säger Phra Athaphong Molen. Mat får de enligt reglerna bara äta mellan 06 på morgonen och 12 på dagen. Därefter är det bara dricka som gäller. Och maten måste de få som gåva, annars kan det uppfattas som om de har tagit maten. Så varje dag brukar någon av de thailändare som bor i närheten av Brunflo komma till templet med exempelvis ris, grönsaker, frukt och olika grytor. ---
 – Det är inte så många här i Brunflo som känner till varför vi går runt, men vi går ändå. Och nu börjar fler och fler känna till det och det händer att vi får lite bröd i skålen vi bär med oss, säger Phra Athaphong till LT. Dagarna börjar klockan 06 för munkarna med en morgonbön. Klockan 10 håller de en ceremoni då de tackar för maten de får, de välsignar den och äter sedan dagens enda måltid. Klockan 18 håller de kvällsbön och där emellan mediterar de på olika sätt. 

--- Templet i Brunflo är även öppet för allmänheten varje dag mellan 07 och 19. Många thailändare har templet som mötesplats och kommer regelbundet, men i takt med att allt fler känner till verksamheten har alla möjliga, oavsett religion och härkomst, börjat titta förbi. 
– Det kan vara folk som är nyfikna, intresserade av meditation eller har en fråga eller ett problem de vill ha hjälp med, säger Phra Athaphong.  Varje fredagskväll håller de exempelvis meditationskurs för alla som är intresserade. En av de som kommer regelbundet till templet är Yuohaporn Phonphithak från Östersund. Hon studerar till undersköterska och jobbar på ett äldreboende i Brunflo och är även med i föreningen som ordnar ceremonier och festligheter vid Wat Pah Sokjai-templet.
 – Jag brukar komma hit för att lugna ner mig när jag är stressad. Det hjälper mig att slappna av, säger hon.

munkar på foto av Denny Calvo 
lånat ur ÖP
Enligt Jämtlandsnytt ger munkarna i Brunflo vägledning och vardagen hade börjat för dem i augusti.  "De är ett stort stöd för thailändarna i Jämtland." Förra vintern "förvandlades den stora villan i Brunflo till ett tempel och munkarna är [på] plats. Prakhong Lyrén från Gällö besöker templet nästan varje dag. Hon har med sig mat och samtalar med munkarna.  
- Det är bra att man kan ta upp sina problem. Man kan längta hem, längta efter barn eller sin mamma. Jag mår bättre när jag har fått råd av munkarna.  Athaprong Molen var tidigare munk i Trondheim och han betonar att vägledningen är viktig.  
- Vi är som medicin. Vi vill ge dem ro så de kan bli lyckliga.  Två unga män från Östersund är i templet för att se och lära.  
- Nu när templet finns så nära kan vi följa traditionen att män ska prova munklivet någon gång i livet, säger Natthanon Songsawad."

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: