onsdag 19 december 2012

Blommande julkaktus

Nu blommar min julkaktus. Jag har en påsk- en november- o en julkaktus, som alltså bommar vid de tidpunkterna. Vad som skiljer dem i övrigt kan du läsa här, men de är alla Schlumbergera-hybrider som nu anses vara kloner av Schlumbergera russelliana och novemberkaktus, S. truncata, och julkaktusens föräldrar..
En stor grupp med massor av namnsorter, som finns i många olika färger och storlekar. Novemberkaktusen upptäcktes i Brasilien 1819, och fick då namnet Epiphyllum truncatum. En kort tid efter att den introducerats i England gjordes ytterligare insamlingar och korsningsarbetet tog fart. Tjugo år senare beskrevs Schlumbergera russelliana. Nu kunde man alltså skapa hybrider och en av förädlarna, Wilbraham Buckley  hade 1868 i sin lista nitton olika sorter under rubriken E. truncatum. Buckley skrev då också en artikel i en liten okänd och kortlivad trädgårdstidskrift om de korsningar mellan påskkaktus och novemberkaktus som han hade gjort. 

Alla föredrar de en ljus plats i rumstemperatur eller svalare. Regelbunden gödning under växtsäsongen. Måttlig vattning under växtsäsongen, sparsam under blomningen. Därefter tål den uttorkning.
De är allergivänliga, tar upp koldioxid ur luften nattetid och placeras med fördel i sovrummet.
Plantan ska stå ljust men inte i direkt sol. Den ska vattnas sällan och sparsamt, men behöver lite mer vatten under blomningen.
Om man vill få novemberkaktusen att blomma måste den under någon period om året stå i svalare luft än normalt inomhus. Man kan till exempel ställa den utomhus under sommaren (dock inte i direkt sol) och ta in när det börjar gå under 10°C om den ska blomma under hösten/vintern, eller ställa den på en svalare plats inomhus under vintern och ställa den i fönstret när våren kommer.
Novemberkaktus kan få ohyra som spinn, men det hjälper om den står svalare i perioder. Att kaktusen får fula blad och knappt växer under vintern är normalt.

Inga kommentarer: