lördag 22 december 2012

Julgoda recept

Jag hade planerat att baka och laga massor, men pga hjärnvärk har jag fått skrinlägga det tills jag väl är i Skåne. Här följer några av de recept jag tänkt använda mig av, men inte hunnit med:

Vaniljfudge

1 vaniljstång
5 dl socker
2 1/2 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
2 msk sirap
Klä bottnen på en brödform (ca 10 x 30 cm, för 30 bitar) med bakplåtspapper.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna.
Blanda socker, grädde, mjölk, vaniljfrön och sirap i en kastrull. Tänk på att använda en stor och vid kastrull så att smeten inte kokar över. Koka upp på svag värme under omrörning tills sockret lösts upp. Låt sedan koka utan omrörning tills smeten har 122°C. Kontrollera med en digital kökstermometer. Ta kastrullen från värmen och låt svalna 5 minuter. Rör sedan med en slev tills smeten blivit tjock och matt.
Häll fudgen i formen, släta till ytan och låt den svalna i kylen. Skär upp i tärningar innan fudgen kallnat helt.
Majas fantasiska saffrans-skorpor hittar du recept till r!

Enkla mintkyssar

1 äggvita
5 droppar pepparmintolja hushållsarom
3 1/2 dl florsocker
50 g mörk choklad
Vispa äggvitan fast. Tillsätt pepparmint och rör om. Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till en smidig massa. Fyll en spritspåse med massan. Spritsa ut tunna plattor på ett bakplåtspapper. Låt dem torka i rums-temperatur gärna över natten. Smält chokladen och häll den i en strut. Spritsa en droppe på varje mintkyss. Mintkyssarna ska bli lite mjuka i mitten.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: