Vaniljfudge
1
vaniljstång
5 dl
socker
2 1/2
dl vispgrädde
1 1/2
dl mjölk
2 msk
sirap
Klä bottnen på en brödform
(ca 10 x 30 cm, för 30 bitar) med bakplåtspapper.
Dela vaniljstången på
längden och skrapa ut fröna.
Blanda socker, grädde,
mjölk, vaniljfrön och sirap i en kastrull. Tänk på att använda en stor och vid
kastrull så att smeten inte kokar över. Koka upp på svag värme under omrörning
tills sockret lösts upp. Låt sedan koka utan omrörning tills smeten har 122°C.
Kontrollera med en digital kökstermometer. Ta kastrullen från värmen och låt
svalna 5 minuter. Rör sedan med en slev tills smeten blivit tjock och matt.
Häll fudgen i formen,
släta till ytan och låt den svalna i kylen. Skär upp i tärningar innan fudgen
kallnat helt.
Enkla mintkyssar
1 äggvita
5 droppar pepparmintolja hushållsarom
3 1/2 dl florsocker
50 g mörk choklad
Vispa äggvitan fast.
Tillsätt pepparmint och rör om. Sikta ner florsockret och fortsätt vispa till
en smidig massa. Fyll en spritspåse med massan. Spritsa ut tunna plattor på ett
bakplåtspapper. Låt dem torka i rums-temperatur gärna över natten. Smält
chokladen och häll den i en strut. Spritsa en droppe på varje mintkyss. Mintkyssarna
ska bli lite mjuka i mitten.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar