fredag 11 februari 2011

Ha kul och "Få drömkroppen redan idag"

Visst låter det för bra för att vara sant? Det är det inte riktigt heller, vilket Mikael Kjellqvist skriver i en utmärkt artikel i Dagens Träningsindustri.  Man tränar nu, i presens, men ser resultatet först långt senare och samma sak gäller för kosthållningen. Å andra sidan gäller samma sak även åt andra hållet så att det tar ett par månader från det att man börjar äta skräpmat o godis tills det börjar dallra. Det är därför inte konstigt att folk slutar eller aldrig börjar träna.
ur Dagens Träningsindustri hösten 2010
Inom nationalekonomin talar man om Tidsdiskontering, vilket innebär att belöningarna kommer i framtiden, men vi människor vill ju skjuta upp det jobbiga och få belöningarna direkt. Det finns dock några knep på hur man kan skaffa sig omedelbara belöningar. Låter inte så dumt va? 
Till att börja med ska man se till att man har kul när man tränar för då blir genast hälften vunnet och man längtar till nästa gång. Gillar du Spinning? Kör det, även om du läser nånstans att annan träning är effektivare! Grejen är nämligen den att tycker du att det är kul så kommer du tillbaka! Fast det är ju även kul att testa på nya grejor så inte träningen blir enformig, men om det inte är lika kul så strunta bara i det o gör det roliga!


Nästa grej är att bli som en knarkare, fast knarket i detta fall är bra för dig och kostar inget. Endorfin är svaret! ”Kroppens eget morfin” som jag även skrivit om tidigare. Du kommer att märka av dem redan första gången du tränar. Efteråt känns allt positivt och även om du är fysiskt trött är du mentalt utvilad. Men det allra bästa är inte den kicken, utan att de är beroendeframkallande, så du kommer att vilja ha den där tränings"fixen" på samma sätt som knarkaren vill ha sin. Det kanske låter fruktansvärt, men dels är det bra för dig och dels blir det en välbehövlig "spark i baken" så att du kommer iväg o tränar! När du tränar regelbundet blir det som ett självspelande piano och du längtar efter att träna igen o dessutom blir det enklare att äta bättre eftersom träningen blir en motivation. De enstaka fallgroparna du ändå ramlar ned i är inte katastrofala eftersom muskler bränner energi även vid vila. Perfekt va?! Bäst av allt är dock att den kortvariga glädjebelöningen i detta fall inte innebär att du går miste om den långsiktiga belöningen. Den där drömkroppen kommer du allt närmre genom att göra din träning, som dessutom känns kul o ger dig den där efterslängtade Endorfin-kicken!

Inga kommentarer: