onsdag 9 december 2015

Saras lyxiga saffransknutar

Det här måste vara det ultimata saffransbrödet! Det innehåller nämligen inte bara just saffran, utan också mängder med smör och ett tosca-täcke! Dessutom är de ju så snygga.
Saras lyxiga saffransknutar C:a 25 bullar
Saffransknutar:


Blanda
5 dl vatten 
mindre än 12 dl mandelmjöl
2 dl psylliumhusk 
2 dl råsocker 
50 g jäst 
1 tsk salt 
170 g rumstempererat smör 
1 ägg 
25 g saffranssirap*), ca 2 msk, (eller ett koncentrat med två påsar saffran, lite socker och en skvätt konjak)
i en bunke och knåda för hand, eller i en assistent med degkrok i cirka 10 minuter tills degen är smidig. Jag körde den i mixer
i smeten ser man tydligt att degen innehåller
just trådsaffran( eller saffransspistiller)
Täck över bunken med en bakduk och låt vila och jäsa i 30 minuter.
När jag hällt ut degen på det mjölade bakbordet var den väldigt kladdig, därför vet jag in luft och mjöl i den genom att jag sköt in mjöl under degen med en degspade och samtidigt vek degen över sig själv. Jag fortsatte att tillföra lite mjöl i taget och vek ända tills degen inte  gick att hantera utan att den fastnade i händerna eller redskapen.
Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en rektangel, som är en dryg cm tjock
Bred på smörfyllningen**) med en palett.
och vik en tredjedel av degen uppifrån till mitten av degplattan. Vik så upp resten av degen över hela, så det bildas tre lager. 
Kavla ut degen en aning och skär den så i ca 25 remsor remsor. (Gärna med hjälp av en pizza-slicer.)
Tvinna remsorna
lägg dem omlott på varandra så att de bildar en ögla.
Trä den undre degbiten över och ner genom öglan, och sätt ihop med den undre så att bullen formas i 3 ringar.
Du kan också göra valfria snurror av remsorna
Låt knutarna jäsa på plåt i rumstemperatur under en bakduk till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
Lägg en matsked av toscan***) i mitten på varje bulle.
Grädda i 190 grader varmluft (210 grader vanlig ugn) i cirka 10 minuter tills knutarna fått fin färg. Låt svalna på galler. (Pudra på  florsocker  vid servering.)

*)Saffranssirap:
Koka upp
1/2 dl socker 
1 tsk glykos 
1/2 dl vatten
till 103 grader
 Tillsätt
10 g trådsaffran(-spistiller) 
1 msk konjak
vacker trådsaffran
(Du kan också göra ett enklare koncentrat med några påsar saffran, lite socker och en skvätt konjak.) Förvara i kyl.
**) Smörfyllning:
Blanda
150 g rumsvarmt smör 
1 1/2 dl socker 
1 tsk vaniljsocker 
1 krm salt
gärna med hjälp av en gaffel till bredbar konsistens.


***)Nöttosca:
 Koka upp
1 dl grädde 
100 g smör 
100 g glykos 
1 dl strösocker
och låt koka tills det släpper lite från kanterna och har en gyllenbrun färg. Låt svalna.
Rör i.
150 g grovhackade pekannötter 
150 g skållad, grovhackad sötmandel
Saffransknutarna jäser väldigt mycket så om man fyller bullformarna mer än på bilden ovan så svämmar de över totalt. Det kan verka lite konstigt eftersom man inte använder någon fingervarm degvätska, men tack vare att man bearbetar jästen och alla ingredienser under så lång tid jäser de ändå bättre än man någonsin kunnat tro.




Inga kommentarer: