tisdag 29 december 2015

Pandor, deras språk och lite annat

Troligen har du sett bilden med snögubbar där du även ska hitta en panda. Det har jag inte lyckats med utan ser bar ett myller av snögubbar av olika fason, men däremot läste jag andra riktigt roliga nyheter om just pandor. Fast inte på svenska, så därför verkar jag vara först ut på den fronten.

Engelska the Independent skrev nämligen om att "kinesiska forskare påstår att det kunnat dechiffrera
betydelsen av 13 olika läten jättepandan gör". Under fem års tid har de studerat jättepandans "språk" vid China Conservation and Research Centre for the Giant Panda (CCaRCfGP) i sydöstra Sichuan-provinsen upptäckte forskarna att pandor kommunicerar genom att använda särskilda ljus för att visa på att de är hungriga eller olyckliga, enligt statliga Xinhua news agency. Forskarna upptäckte att för att attrahera en partner utbrister hanarna i ett "baa" som ett får och honorna svarar med ett kvittrande ljus om de är intresserade. De utbrister också i ett  "wow-wow"-ljud när de är olyckliga och panda-ungar säger "gee-gee" för att berätta för mamman att de är hungriga.
Bild av panda ungar lånad från Flickr/Andrew and
Annemarie
 precis som filmen nedan
Zhang Hemin, som är huvudforskare vid CCaRCfGP, som utförde studien säger:
"Lita på mig, våra forskare blev så förvirrade när de påbörjade projektet att de undrade om de studerade pandor , en fågel, en hund eller får."
Han berättade att de spelade in lätena när pandorna åt, slogs och ammade de små för att kunna studera hur de kommunicerade. Forskarna planerar nu att använda denna kunskap för att bättre kunna förstå hur de ska kunna skydda dessa mest utrotningshotade varelserna i det vilda. Nu ska forskarna utveckla ett panda-lexikon  genom att använda teknologi för att känna igen röster Xinhua.

Jättepandan är så hotad att man tror att endast 1864 st fortfarande lever i det vilda, även om en viss återhämtning skett tidigare i år. Det är fortfarande svårt att få jättepandor att föröka sig i fångenskap, vilket är nödvändigt när deras naturliga hemvister till stor del försvunnit.
Du kan läsa mer om jättepandans "språk" (på engeska) i Daily mail och BBC.

Inga kommentarer: