tisdag 17 november 2015

Gosa med katten för bra hälsa hos er båda!

Nu inser även vetenskapen att vi ska gosa med katterna även just för katternas skull! Det har ju tidigare visat sig att det är bra för oss människor att gosa med djur, dels tack vare oxytocinet men också bara att höra katter spinna. Det var månadstidningen Preventive Veterinary Medicine som skrev att särskilt att gosa med hemlösa katter är extra bra även för katterna själva.
Alla bilder föreställer min lilla Greta Gräddnos
Katterna mår särskilt bra av att människor pratar snällt och gosar med dem, En studie, vid australiska University of Queensland, publicerades i Preventive Veterinary Medicine i juni i år, gjordes på 96 katter på katthem. Katterna var uppdelade i två grupper, där en grupp katter fick gosa i 10 minuter åt gången med samma person, fyra gånger om dagen under 10 dagar. Det visade sig att det här umgänget, som kunde vara att just klappa, borsta och leka med katterna på andra mysiga sätt, något kallat gosning, var väldigt positivt för katternas hälsa. Den andra halvan katter blev kontrollgrupp och dem behandlade forskarna genom att de stod vid katternas burar under samma tid som de andra katterna gosades med, men de fick inte ens ha ögonkontakt med katterna. Studiens 96 katter hade alla bedömts som friska och nöjda, dvs de var varken ängsliga eller frustrerade, innan studien inleddes. I slutet av studien visade det sig att katterna det gosats med var nöjda och hade mindre risk att utveckla andningsproblem. Katterna i kontrollgruppen var däremot mindre nöjda och mer sjuka.
Sjutton av de 49 katterna i kontrollgruppen utvecklade problem med andningen, jämfört med nio av de katter som det gosades med. Nadine Gourkow, som jobbar med djurskydd och är en av de två forskarna, berättade för The Huffington Post att hon fann "en stark koppling mellan de positiva känslor som gosande medför och god hälsa hos katterna."   
Katterna blir nöjda och det stimulerar produktionen av en antikropp som just hjälper till att motverka andningsproblem.    "Vi har funnit att tamkatter är väldigt mottagliga för att gosas med av människor" sa Clive J.C. Phillips, professor vid University of Queensland, som är studiens andra författare.
Paret planerar att fortsätta denna typ av forskning. Nästa steg blir att studera vilka metoder av gosande som är mest effektiva. Gourkow planerar en hemsida för att lära ut vad de funnit gällande detta för att lära katthem hur de bäst kan dra nytta av deras fynd och på så sätt hålla katterma nöjda, friska, lyckliga och lätthanterliga. Phillips berättar att han misstänker att samma effekter även finns hos andra djur som bor så här. T ex  kan det kanske även hjälpa på och emot kennelhosta och han är övertygad om att "det här är viktigt båda hemma hos folk och på institutioner som dessa. Studien betonar hur känsliga djur är för att behandlas ömt." Jag kan inte annat än hålla med och understryka hur viktigt det är också för vår egen hälsa!

Inga kommentarer: