onsdag 25 juni 2014

Vad "säger" katten egentligen?

Härom dagen skrev jag om att Greta är glad när hon har svansen rakt upp som ett utropstecken, så jag kom på att hon egentligen säger väldigt mycket på många andra sätt än med munnen, så tänkte därför göra en genomgång av "kattspråket". Birmor kan t o m lägga svansen på ryggen, så det gör hon när hon tycker det är riktigt mysigt och så jamar hon lågmält o knattrande.
när svanstippen är lite böjd och svansen nästan ligger på
ryggen är Greta riktigt nöjd med tillvaron
Med öronen rakt framåtriktade och hon kommer fram är det kattens sätt att hälsa! Om den även kisar mot dig så är det ett tecken på att du är älskad och välkommen, så kisa då tillbaka!
De flesta vet att en katt som spinner är glad och nöjd, men visste du att även skadade och döende katter spinner, precis som när de är väldigt rädda? Troligen är det för att lugna sig själva och enligt National Geographic tyder forskning på att kattens spinnande även kan vara en biomekanisk läkningsmekanism. ­Det kan du läsa mer om här.
 Exakt hur kattens spinnande egentligen fungerar och hur katterna får fram ljudet har dock forskarna ännu inte helt kommit fram till.
Kisande är ett tecken på trivsel och kärlek
Om katten  istället stirrar stint på dig utmanar den dig så då är det bästa du kan göra att sänka ögonlocken och kisa på den, så kanske den känner sig tryggare..
Katter som rullar sig och visar magen eller strupen visar att den är helt avspänd och inte alls känner sig hotad. Att den visar sina svagaste punkter tyder på tillgivenhet, underkastelse och harmoni!  
När katten tycker något är konstigt eller blir lite misstänksam, vinklar den öronen lätt åt sidan. Här är Greta väldigt uppmärksam.
En jagande katt håller svansen och bakkroppen lågt, som ovan. Eftersom Greta är en väldigt trygg katt, så jag har inga bilder på henne som avvaktande eller orolig, men en sådan katt ser ungefär likadan ut fast öronen ligger mer bakåt då.
"Tack för maten! Den är extra god på balkongen"
Jamar gör katten när den klagar, är förväntansfull eller tigger. Det kan vara något som den vill att vi människor ska uppmärksamma.
Katter kan också "kvittra", precis som jamar, av olika saker. Främst är det kattmamman som gör det när hon kallar på sina ungar, eller när katten söker kontakt med människan. Oftast hörs det bäst när katten är i rörelse. Det kan även höras när katten är busig och leker.
En undergiven katt håller svansen mellan benen och då kan den också känna stark rädsla och är beredd på flykt  
"Tålamod är en dygd för en katt för att få en fin fångst"
menar Greta när hon väntar vid fågelmatbordet
(hon har aldrig fångat någon fågel dock)...
När katten klapprar med tänderna är det oftast ett tecken på att den är uppjagad. Ofta kan man höra det när katten t ex ser en fågel. Det är ett beteende man endast ser hos innekatter, eftersom en utekatt ju skulle skrämma bort fågeln med klapprandet.

En uppgiven katt som kryper ihop och gör sig liten gör det för att visa sig undergiven när den inte rår på sin motståndare. Då har den öronen vända bakåt och svansen slår lite mot marken.
När katten försöker skrämmas gör den sig så stor som möjligt, krummar ryggen, får borstig svans och päls, samtidigt som den kan vända hela kroppens sida mot motståndaren. Svansen hålls lågt och böjd i en båge. Så gör Greta när hon ska busa och verkar se spöken, men det har jag aldrig lyckats fånga på bild. Det kan både ses som en varning, eller det kan vara tecken på att katten har blivit skrämd för något.  
En mycket arg eller misstänksam katt viker öronen starkt åt sidan och något bakåt. Piskar den också med svansen fram och tillbaka, har katten fått nog och kommer kanske att angripa!  
En stridsberedd katt har öronen bakåt och en burrig svans tätt intill kroppen. Den kan också morra och fräsa med en halvliggande kroppsställning.
Om den bara fräser bör det inte i första hand betraktas som ett hot, utan se det som en varning: "Jag vill inte vara med längre, så lämna ifred!"

Inga kommentarer: