tisdag 17 juni 2014

Slottslunch!!!

Jag hade ingen som helst lust att äta någon saggig snabbmat till lunch när vi for upp från Skåne för snart två veckor sedan. Sist vi åkte uppåt fick vi äta buffé med b la flera val av dåligt tillagad kyckling på en grillrestaurang i en stad så gudförgäten att jag inte ens minns namnet på den längre.
En uppstoppad björn hälsar välkommen till
Bjerstorp slott i Kvänum, 1 h från Göteborg
Kvällen innan vi for låg jag och fantiserade om att kanske äta något litet men vällagat på ett värdshus och mindes de berättelser jag hört om mysiga slott med fantastisk mat som dykt upp mitt i skogen helt utan förvarning.
När vi åkt sedan kl 6 på morgonen och klockan var över 13 hade vi följt två skyltar med tecken för matservering på omvägar som slutat vid stängda och mörka hus. Det kändes extra hopplöst när jag även sökt lunchställen på min smart-phone och bara hittat pizza, hamburgare och kaféer. När det så dök upp en sådan med tillägget Bjerstorp slott var vi därför alla väldigt skeptiska.
Vi kom så fram till detta och innan mamma och pappa parkerade gick jag och frågade en man om där verkligen finns en restaurang. När han svarade jakande och visade mot slottet blev jag enormt glad, men mamma var fortfarande skeptisk. Själv var jag så hungrig att jag hade hjärnvärk och säkert kunnat skjuta och stycka en hjort själv om det skulle ha krävts.
Bjerstorp slott byggdes 1911-1914 på uppdrag av Knut Henrik
och Maria Littorin
 för arvet efter Sven Henrik Littorin, som gjort
sig en förmögenhet vid Nobels oljekoncern  i Ryssland.
 Slottet ritades av Ferdinand Boberg. Släktskapen med Sven Otto
Littorin ser jag som självklar, då även Sven Henrik var politiker
Vi togs emot av en hovmästarinna utanför en nästan tom, men oerhört vacker matsal. Där satt enbart två affärsmän och drack kaffe, så efter att ha sett i menyn att priserna var anständiga sa jag att vi är tre som gärna vill äta lunch och gick mot matsalen.
Till min förvåning (och irritation) förväntade sig hovmästarinnan att jag skulle läsa menyn och beställa på stående fot. Jag spände (pinsamt nog) ögonen i henne och sa vad jag ville ha samtidigt som jag undrade om man inte, som på vanliga restauranger, får sitta ned och läsa menyn.
Då skrattade hon (tack och lov!) och visade oss till bords. Fantastiskt med vita linnedukar, tända stearinljus och vattenflaskor (en för vanligt och en för kolsyrat vatten) med slottets sigill förtryckt.
mor och far i fantastiska matsalen till
Bjerstorp slott vid en underbar slottslunch
Vi serverades så fantastisk jordärtskockssoppa som var å gräddig att t o m pappa tyckte om den. Med näring i magen kom mitt leende tillbaka och jag passade på att be hovmästarinnan om ursäkt för att jag varit så burdus. men hon intygade att det faktiskt roat henne. Jag hoppas att hon menade det och inte bara sa det!

Till huvudrätt var det lax med nypotatis och sparris och glaset med Pinot Noir, som honrekommenderade kunde inte ha gjort sig bättre.
Bjerstorp slott erbjuder hotellrestaurang,
golf och konferens i vacker och lugn miljö. 
Hädanefter vet jag vart lunchen ska intas vid resor norrut och jag rekommenderar verkligen Bjerstorp slott, som numer faktiskt finns med bland lunchrestaurangerna i Vara sedan jag påpekat sedan jag berättat att det inte gjorde det innan!

Inga kommentarer: