lördag 26 april 2014

Visa dig mer kompetent!!!

Det här med att det har betydelse hur vi klär oss för hur vi uppfattas är något som jag alltid varit övertygad om. Om inte annat så blev det väldigt tydligt för mig i tonåren när jag praktiserade på en advokatbyrå att jag behandlades helt olika i dräkt där jämfört med när jag umgicks med mina vänner helt annorlunda klädd och sminkad.
Rött läppstift,  med pärlhalsband och uppsatt hår uppfattas
kvinnor som mer intelligenta än korthåriga osminkade
För ett tag sedan läste jag också rubriken Forskare i psykologi: Så ska du se ut för att uppfattas som kompetent i MetroAngela Ahola, som är doktor i psykologi specialiserad på psykologin bakom det första intrycket, stereotyper, juridiska bedömningar och ickeverbal kommunikation säger där:
- En formellt klädd person uppfattas som mer kompetent och intelligent, så mörk kavaj är bra vid t ex en anställningsintervju. Lägg gärna till ett smycke eller en röd accessoar, det signalerar självförtroende. Men inte för mycket, det får inte bli pråligt.
Hennes forskning visar att vi bildar oss en uppfattning om andra människor bara genom att titta på dem. Det är givetvis frågan om fördomar, som kan vara omedvetna, vilket gör dem väldigt svåra att påverka.
- Till exempel anses män automatiskt vara mer kompetenta än kvinnor, berättar Ahola vidare. Självklart handlar det om fördomar, oftast omedvetna, och sådana är svåra att göra något åt på kort sikt. Ahola fortsätter att tipsa om hur vi kan utnyttja dem:
- Sminkade kvinnor framstår också som mer kompetenta, och därför är det bra att använda eyeliner, rouge, och kanske ett rött läppstift. När det gäller håret uppfattas brunetter som smartare än blondiner, och korthåriga som mer kompetenta än långhåriga. Så sätt upp långt hår i en stram frisyr, speciellt om du är ljus.
I Hultsfred 1988 såg jag inte kompetent ut, men
några månader senare på advokatbyrån, då ni!
Om du är lång är det en klar fördel eftersom långa tenderar att ha högre lön och nå högre chefspositioner. Som kort kvinna bör du därför kompensera ditt "underläge" med ett par stabila klackade skor, medan du som man bör ha tjockare sula för att verka längre. Glasögon gör också att man uppfattas som mer kompetent, intelligent och hårt arbetande. Det finns faktiskt säljare och konsulter som har glasögonbågar med fönsterglas inför viktiga möten.
Visst är det tråkigt med dessa fördomar, men de kan givetvis förändras. Fast det tar tid enligt Angela Ahola:
- Om de [fördomarna] hela tiden motbevisas så förändras de med tiden.
I väntan på det tvingas vi dock klä upp/ut oss för att spegla vår annars ouppnåeliga kompetens. Analysera hur de som är framgångsrika i din bransch ser ut och försök identifiera maktsymboler när det gäller form, färger, accessoarer, material och stil. Vid exempelvis en anställningsintervju bör du också klä dig ännu lite mer formellt än för en vanlig dag.

Inga kommentarer: