tisdag 15 april 2014

MU-avtal som svar på tal

I fredags tycker jag att Carl Johan de Geer gjorde en helt fantastisk sammanfattning av MU-avtalet i Gomorron-soffan i fredags. Han sa ungefär att tack vare MU-avtalet kan konstnärer försörja sig och nu få betalt för sitt jobb så att de kan bo i en lägenhet. Utan det kan man ha jobbat i flera månader inför en utställning och sedan  inte få något betalt alls om man inget säljer. Hans formuleringar kan du se här, så gör det!
du kan se de Geer sammanfatta MU-avtalet enkelt och
lättförståeligt här.
MU-avtalet är ett avtal mellan den utställande konstnären och alla museer och konsthallar som får offentligt stöd, dvs de flesta offentliga. Det reglerar utställningsersättning och mervärdesskatt till konstnären och bör "betraktas som ersättning för upplåtelse av konstnärens visningsrätt (upphovsrättsersättning). Ersättningen blir en omsättning i konstnärens verksamhet och debiteras med moms (25 %). Ersättningen är inte betalning för utfört arbete. Den orsakar därför inte skyldighet för arrangören att betala sociala avgifter och innehålla preliminär A-skatt i de fall mottagaren saknar F-skattsedel. Det saknar alltså betydelse om konstnären betalar A-skatt eller F-skatt." 
Bild av ett MU-avtal lånat från KRO/KIFs hemsida
Annars får man väldigt ofta erbjudanden som det nedan när man har ett kreativt yrke. Dvs att ställa upp utan ersättning för att man då får "chansen att visa upp sig och kanske t o m sälja". Att också vi har boende- och matkostnader samt räkningar och studielån verkar folk inte ens fundera över. Det verkar förväntas att någon annan försörjer oss så att vi bara kan spela, måla e dyl för att det är kul.
*Underbart svar från musiker till en klubb som vill ha gratis band;
Vi är en liten vardaglig restaurang i Vancouver centrum och vi söker solomusiker för att spela i vår restaurang för att göra reklam  för ert arbete och sälja d era cd. Det här är inte ett dagligt arbete, utan bara vid speciella tillfällen som eftersom kan bli till något som sker varje kväll, om vi får positiv respons. Mer jazz, rock & mjuk typ av musik, runt om i världen och för olika kulturer. Är du intresserad av att stödja ditt jobb? Var snäll och svara snarast möjligt.
Svar:
Gott nytt år! Jag är en musiker med stort hus som söker restaurangägare som vill göra reklam för sina restauranger och komma till mitt hus och göra middag till mina vänner och mig.. Det här är inte ett dagligt arbete, utan bara vid speciella tillfällen som eftersom kan bli till något som sker varje kväll, om vi får positiv respons. Mer delikatess & exotisk mat och olika blandade etniska sammanslagna kök. Är du intresserad av att stödja din restaurang? Var snäll och svara snarast möjligt.

Inga kommentarer: