lördag 12 april 2014

Vår i Ylva Eklinds Glänta

Till Drejeriet har våren kommit på allvar, med spirande björkar, en levande mossmatta och friskt grön keramik i utställningen Glänta, signerad Ylva Eklind.
levande björkar och mossa ramar in Funkia betongfat
och ljusstakar med blommande ljusmanschetter
Redan när man kommer in på Drejeriet slår doften av björk emot. (Det är inte rätt tid för allergiker att se konst just nu, med tanke på höet på Ahlbergshallen med...) Just lukter är direktkopplade till minnen och känslor i vår hjärna, så det är ett fantastiskt sätt att framkalla dem i konsten.
Eklind är tidigare medlem i Drejeriet och satt faktiskt just här i utställningsrummet och drejade med en kollega, men bor numer i Askersund.
– Jag är fortfarande medlem här, men detta är faktiskt min allra första separatutställning, vilket känns både kul och konstigt, berättar hon för ÖP. Jag är i grunden konsthantverkare, så det har varit mycket bruksföremål som de krukor jag visar nu.
Ljusstakar med blommande ljusmanschetter och
Blomsterfat samt vita vaser i fönstret
Hon visar vackert grönskande krukor och vaser tillsammans med blommande glasfat. Hon började experimentera med glas under hösten och visar här ljusmanschetter som färgglada kronblad till ljusstakar som är rena i formen. Hennes Blomsterfat har blommor i samma stil ingjutna i kvadratiska glasfat.
Gröna vaser och betongfat med blad avgjutna i
– Den idén började nog när jag jobbade med cement och göt in rabarber och andra blad (som ovan och i björkgläntan överst), berättar hon vidare i ÖP.
Små blomkrukor med gröna fat och
krukor med gröna fat
Den vackert gröna tonen på krukorna ovan får i alla fall mina fingrar att börja klia för att få köra ned dem i jorden.
Hon har även gjutit in blad från t ex ormbunke i glas och de svarta faten, nedan, ser ut som om de skulle varit gjutna i järn, medan de i själva verket är av skör keramik!
Svarta vaser, Stubbvas, Svart bärare och Blomsterfat
Glänta visas t o m 26 april. Läs mer om utställningen i ÖP och LT!

Inga kommentarer: