söndag 6 april 2014

Kokosolja, ännu ett miljövänligt universalmedel

Jag har tidigare sammanfattat allt fantastiskt man kan ha både ättiksprit och bikarbonat till och nu är det dags för kokosolja, som jag ser som ännu ett nyttigt universalmedel. När jag skrev receptet till Rabarber Clafoutin nämnde jag att jag använde kokossocker och kokosolja,och även i det jag skrev om palmolja nämnde jag att kokosolja ska vara så nyttigt. Jag tänkte därför passa på att berätta lite mer om det och sammanfattar alltså det jag funnit här nedan.

Jag läser t ex på matochdryckestips massor, bl a att "Kokosolja har helt otroliga näringsvärden och farmakologiska möjligheter. Oljan har tyvärr blivit oförtjänt nedvärderad och varit förlorad i den moderna medicinen under årtionden. Åter igen håller kokosolja på att få den upprättelse den förtjänar. Den är inte bara den i särklass mest hälsosamma oljan, utan också ett av de näringsmässigt bästa födoämnena. Kokosolja ska inte förväxlas med det härdade kokosfettet som finns att köpa i våra livsmedelsbutiker." [Min kursivering.] Studier har nämligen visat att kokosolja, precis som allt mättat fett är främsta orsaken till Hjärt-kärlsjukdomar eftersom de höjde kolesterolnivån i blodet [sic!]. Fler vetenskapliga undersökningar har försökt övertyga allmänheten om hur ohälsosamma de mättade fetterna är, men inga egentliga tester gjordes på naturlig kokosolja utan endast på härdat fettKokosolja kom alltså i vanrykte av politiska och ekonomiska skäl, eftersom soja– och majsproducenterna kategoriskt började fördöma alla mättade oljor. Läs mer om det här!
eget montage av kokos i färsk och torkad form
Kostdemokrati.se berättar att hälften av fettsyrorna i kokosolja är Laurinsyran, vilket är den högsta halten i något födoämne. Kokosolja kan jämföras med mänsklig bröstmjölk, då den ingår som livsviktig ingrediens och är huvudorsaken till hur hälsosamt kokosolja är. För tidigt födda barn, utan fullt utvecklat matsmältningssystem, kan relativt lätt absorbera den. Andra fetter passerar däremot systemet i osmält skick. En av de viktigaste egenskaperna som bröstmjölk har är förmågan att skydda barnen från ett infektioner innan immunsystemet är fullt utvecklat. Bröstmjölken ger barnet antikroppar och andra nödvändiga substanser som skyddar mot barnsjukdomar senare i livet. Substansen i bröstmjölk som gör allt detta är just laurinsyran, som alltså är ett essentiellt näringsämne

I våra tarmar omvandlas laurinsyra nämligen till monolaurin, som stärker vårt immunförsvar och skyddar mot virus och bakterieangrepp. Monolaurin har t o m förmåga att lösa upp hiv-virusets ytprotein, så detta undersöks på flera håll i världen! Monolaurin kan också inaktivera mikrober genom att upplösa deras fettmembran. Kokosolja har också fantastiska anti-inflammatoriska effekter. Under de senaste 20 åren, har forskning sagt att det är bra för patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar såsom Crohns sjukdom. Det verkar också ha en samlad effekt i att fasthålla inflammation och reparera vävnadKokosolja kan också styra mikroorganismer som är parasiter i tarmarna och orsakar kroniska magproblem
Kaprylsyrankokosolja tillför syra till tarmen, vilker gynnar tillväxten av goda tarmbakterier,som t ex mjölksyrabakterier. Kaprylsyran motverkar enligt forskning svamp, som candida, och dödar parasiter i magtarmkanalen

Kokosolja ökar ämnesomsättningen, så att energin ökar och det blir lättare att ta sig an de uppgifter man står inför. När du blir van vid den energinivå som kokosoljan skapar, kommer du att äta mindre födoämnen som innehåller socker och stärkelse. Det finns många fördelar med att öka ämnesomsättningen med hjälp av kokosolja: skador läker snabbare, gamla och skadade celler byts ut snabbare, immunsystemet fungerar bättre. Många hälsoproblem som fetma, hjärtåkommor, benskörhet är vanligare bland människor med långsam ämnesomsättning, mycket beroende av att cellerna inte repareras tillräckligt snabbt. Även demenssjukdomar bromsas upp av kokosfett och redan drabbade kan uppleva stora förbättringar genom att äta kokosfett. Fettsyrorna kan passera till hjärnan och användas som bränsle även om hjärnan utvecklat insulinresistens. Bekämpar även inflammationer i hjärnan. 

Vid normal rumstemperatur är kokosoljan gråvit och fast, men när temperaturen stiger till 25–28 grader övergår den i flytande form. När du tar lite fast olja mellan dina fingrar smälter den omedelbart, vilket bokstavligt talat ger en fingervisning om hur snabbt den bryts ner i kroppen och omvandlas till energi. I motsats till andra fetter är de inte påfrestande för matsmältningssystemet. De erbjuder snabb energi och främjar kroppens självläkande förmåga. Läs mer om allt detta viktiga här!
Halsasomlivsstil.se berättar om bättre munhälsa med kokosolja som munskölj, eller oil-pulling. Det hjälper till att döda bakterierna i munnen och hjälper också kroppen att avgifta sig genom att dra ut gifter ur munhålan vilka sedan kan spottas ut tillsammans med oljan. Oil pulling motverkar uppbyggandet av plack på tänderna och motverkar inflammation. Det sägs också kunna hjälpa mot en rad olika hälsoproblem, som inte bara de som är rotade i munnen. Bland annat har det rapporterats att oil pulling hjälpt mot diverse infektioner, problem med candida, ledsmärtor, få bort beläggningar på tungan och mycket mer så bli inte förvånad om oil pulling kan hjälpa dig med några av de problem du minst anar. 
Gör så här: *Drick lite vatten så du inte är torr i munnen och *ta så 1 tsk kokosolja och låt den smälta i munnen. Precis som med vanligt munskölj ska du *"gurgla" med oljan i munnen, sila mellan tänderna och runt tungan. Detta gör du under 15-20 minuter 1 - 2 ggr om dagen. 20 minuter kan kännas som en lång tid men passa på att göra något annat under tiden så går tiden fortare och du får mer gjort. *När du är klar spottar du ut oljan i soptunnan och *sköljer munnen med varmt vatten så att du får ut all olja. Svälj aldrig oljan eftersom den innehåller de bakterier och gifter du vill bli av med. Spotta inte oljan i vasken eftersom kokosolja lätt stelnar och kan orsaka stopp i ledningarna

Eftersom fluor är ett miljögift är det också bättre att göra egen tandkräm av kokosolja, så här:
Blanda lika mängder kokosolja och bikarbonat i ett glas. Ta bara litet i början. Om du vill att det ska blanda sig väl ställer du glaset i ett bad med varmvatten, så att oljan blir flytande. Tillsätt också gärna lite pepparmint för att få en fräsch smak.  Låt blandningen kallna och testa sedan!
Här kan du läsa 30 användningsområden för
kokosolja på svenska!
Använd på läpparna som naturens eget läppbalsam!

Kokosolja är också utmärkt som kroppslotion, eftersom den skyddar mot solskador, och stärker underliggande vävnader. Den återfuktar dessutom och läker sår och skador och det påstås förhindra produktion av leverfläckar orsakade av oxidation (som alltså sker när grundämnen i huden reagerar med syre och "blir härsken"). 

Till håret är kokosolja även utmärkt som hårstärkande medel för att motverka mjällbildning. Värm olja i vattenbad vid hårinpackning. Bra för torrt och skört hår.

Mot munsår ska du lägga kokosolja direkt på. Samma på eksem för att lindra och läka.

Lindra halsont. genom att smälta 1 msk kokosolja i en kopp hett vatten. 

Du kan även göra egen deodorantent: 2 msk bikarbonat. 1 toppad msk stärkelse (Maizena eller Potatismjöl). 1 msk kokosolja och 5 droppar eterisk olja blandas ihop och voìla! deodoranten är färdig att användas!!  Förvara den i en glasburk med lock, i rumstemperatur, men låt den inte stå i direkt solljus! Deodoranten räcker länge, ta bara en liten klick och smörj i armhålan. Huden är dock så tunn under armhålorna att bikarbonat kan göra den röd och irriterad om du använder den mycket.

Fungerar också som en naturlig rakkräm och/eller aftershave.  

Smörj in huden för en snabbare läkning av infektion eller skada.  

Använd som massageolja gärna blandad med eterisk olja. 

Applicera direkt på åldersfläckar dagligen för att ljusa upp dem.

Verkar t o m funka på mina självsprickor att smörja in direkt på. Dem måste jag annars behandla med kortizon länge för att de ska läka ihop.

Behandla svampinfektioner i underlivet som kliar och besvärar gör så här:
1 msk kokosolja med 8-10 droppar lavendelolja och 8-10 droppar Tea Tree-oil (som konserveringsmedel). Testa de olika ingredienserna på huden innan för att kolla så du inte reagerar mot någon av dem. Blanda dem så i en liten skål och ställ den i kyl eller frys. Rör om emellanåt och låt oljeblandningen bli till en fast klump. Oljan blir då enkel att föra in i underlivet. ta klumpen på en sked och använd rena fingrar och för försiktigt upp klumpen i vaginan. Då behöver trosskydd eller binda för att absorbera oljan,, som kommer att läcka under några timmar så du vill skydda kläder och möbler! Upprepa behandlingen om och när det behövs.

Dessutom sammanfattar Kostdemokrati.se  det hela så här:
"Ät 3 – 4 msk/dag för tillräckligt med laurinsyra och för att bygga upp immunsystemet.  Om du inte redan använder kallpressad kokosolja så är det hög tid att börja nu."

Inga kommentarer: