måndag 21 april 2014

"Allt kommer att bli bra"

Trädgårdsjournalisten och författaren Gunnel Carlsson, som är känd från bl a SVTs långkörare Gröna Rum  och även Go'kväll, är även en inspirerande föreläsare. Eftersom hon är bosatt i Arlöv håller hon ofta föredrag här i Skåne, så i onsdags var jag och lyssnade på henne.
Gunnel Carlsson visade bl a bilder från den egna trädgården
Eftersom hon varje vecka är i Umeå för att vara med i just Go'kväll visade hon också en bild på en av Mikael Richters underbara skyltar där i Umedalen.
Givetvis utan att nämna att skyltarna, som jag även nämnde för ett år sedan, är hans konstverk. Det är faktiskt pinsamt ovanligt att folk kommer ihåg att nämna konstnären när de visar bilder på något verk. Därför tänkte jag berätta lite mer om Richter och hans skyltar här:
Mikael Richters Tillåtet-skylt finns också den i Umedalen
Richter gick konsthögskolan, Umeå universitet ett decennium före mig, 1987-89, men var dit flera gånger under min studietid eftersom han ställde ut sina skyltar på Umedalen Skulptur 1990 -2006.
 "Konstnären är en samhällets tjänare med uppdrager att rädda världen. Allt måste vara en kärleksförklaring på ett eller annat sätt, men vissa morgnar måste man gå upp, äta frukost och fråga sig själv 'vem i helvete försöker jag imponera på'" läser jag på Umedalen Skulptur. Projektet bestod av åtta trafikskyltar som han målat och bytt ut runt om i Sverige. Hans tanke var att människor skulle komma gående och som en blixt från himlen skulle de förvånas av oväntade gatuskyltar. De som inte upptäckts av Trafikverket än står fortfarande kvar där han placerade dem. Richter föddes i Karlskoga 1963 och bor och jobbar nu i Stockholm. 

Inga kommentarer: