lördag 20 november 2010

Rekommenderar varmt

Efter dagens gallerirunda kan jag lugnt konstatera att det är många sevärda utställningar i Östersund för tillfället och jag vill verkligen varmt rekommendera att gå på dem! För er som inte vet det så är det alltid helt avgiftsfritt att besöka gallerier, så samtliga dessa fyra kan man njuta av gratis. Muséer, som exempelvis Jamtli, tar oftast entré, men det är främst för att täcka personalkostnaderna. Vi konstnärer får dock sällan lön för det arbete vi lägger ned och även galleristerna arbetar utan annan ersättning än vad de kan få vid försäljning av konsten (de tar en procentsats av det verken säljs för av konstnären). Färgfabriken Norr är också avgiftsfritt än så länge, men en eventuell avgift har diskuterats i samband med eventuellt namnbyte. Dit hann jag dock inte idag, utan återkommer till.


Det är verkligen fantastiskt att en så liten stad som Östersund har så många bra gallerier som visar högkvalitativ nationell, och ibland även internationell konst!
Ulla-Carin Winter, Ahlbergshallen, Rådhusg 42, Östersund
Ulla-Carin Winter, Sundsvall, visar fantastisk grafik i gråskalor, under titeln Vid sidan av på Ahlberghallen. Det är stämningsfullt och mystiskt med de övergivna byggnaderna och landskapen Winter skildrar. Särskilt i den övre salen (bilden) ger skuggspelet av bilderna på golvet en extra dimmension till utställningen. Ett måste för den konstintresserade! 
Mattias Backström, Galleri Bolin, Prästg 12, Östersund
Mattias Backström, Malmö, har valt titeln Arkitekturkulturen till sin utställning på Bolins. Backström leker med perspektiv och detaljer på ett för mig väldigt tilltalande sätt, eftersom denna "superrealitet" abstraherar bilderna. Mattias är autodidakt som fotograf och kanske är det just det som gett honom modet att prova det oprövade? På fotona ovan avbildas trapphus i Stockholm oerhört grafiskt. Gå och se!

Camilla Engman, Galleri Remi, Storg 62, Östersund
Camilla Engman, Göteborg, visar på Galleri Remi fantasieggande måleri och kollage med tydliga kopplingar till sagoboksillustrationer. Efter att tidigare ha arbetat som just illustratör arbetar Engman nu på allvar med sitt konstnärskap och bloggar på engelska, vid sidan av småjobb som illustratör. Bloggandet har givit henne mycket uppmärksamhet i  USA, Canada och England, där hon också har ställt ut. 

Ingrid Aronsson, Galleri S, Storg 16, Östersund
 Ingrid Aronsson har vernisage idag  för utställningen När vänster hand ser vad höger hand gör på Galleri S med väldigt stor publik. Aronsson är utbildad textillärare och visar nu broderier, likväl som akvareller. Blev personligen mest förtjust i broderierna på bilden med namn som minner om årets solstånd. Kul att se textil konst i ett galleri, det sker inte ofta nog med tanke på hur stor betydelse just textil konst haft för kvinnliga konstnärer genom århundradena!
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!  

Inga kommentarer: