fredag 26 november 2010

Kat(t)astrof och kyla i Vinterstaden med stort V

Idag är det riktigt kallt, ja faktum är att det varit det sedan igår. På kvällen blev jag helt skräckslagen när jag inte hittade Greta-katten någonstans inne. Jag hade läst i Jämtkattens klubbtidning om fyra kattungar som kommit in med sönderfrusna tassar, som matats med flaska o hölls varma i skift av duktiga medlemmar. De överlevde  ändå inte, utan tacklade av och somnade in, en efter en. Veterinären sa att de svultit och frusit för länge för att det skulle varit möjligt att rädda dem. Kanske skulle det gått om vi haft någon diande kattmamma med ungar, som kunde ha tagit in an en eller fler i sin kull, men ingen sådan. Så sorgligt!
 
vinterväglag

elledningar, snart ett minne blott?
Det var igår -21 grader o Kinaresenärerna hade haft öppet för att ta in väskor, vädra osv. När jag fick syn på kattspår på balkongen var jag genast ut o ropade, letade med ficklampa och kröp under balkongen. Ingen Greta någostans. För min inre syn såg jag henne ligga stel i en snödriva med två och en halv brun och en och en halv vit tass i vädret. Fy så rysligt! Syster kom så slutligen, efters att ha hjälpt mig leta ute, ut med henne i famnen; varm o go hade hon sovit lugnt i en säng hon inte brukar ligga i (och jag uppenbarligen inte heller tittat i). Vilken lättnad!!! 
Kallt i min lilla stad = täckkjolar och täckjackor 
Ja, i "min lilla stad" är modet "lite eljest" som de säger längre norrut. Här är det inte snygga kappor och stövlar som gäller när man ska "på stan" i kylan. När det blir kallt söker var och varannan kvinnlig stadsbo samma sak i sina garderober. Täckkjolar dras över de vanliga byxorna, säkert även med "långkalsonger" under, tjock tröja och så den täckjacka som gäller även för resten av vintern, inklusive fjällturerna... Det är Vinterstaden med stort V, det!

Inga kommentarer: