lördag 6 november 2010

kolbullar

Jag skrev tidgare att det fanns kolbullar på Allhelgonamarknaden, så för att värma oss i blåsten delade vi på en sådan. Och så är de goda också, även om det kanske inte låter så lockande med fettdrypande fläskpannkakor.  Det var skogshuggarna och kolarna som tillagade och åt kolbullar när de jobbade ute i  skogarna, så det är en riktigt bastant rätt. Tänkte dela med mig av receptet här, för nu blev ni väl sugna? "Fingerlickin' good" som de säger i Amerikanska södern...

Kolbullar 4 port
2 dl kornmjöl
2dl vetmjöl
6 dl vatten
1 tsk  salt
4 hg tärnat Amerikafläsk eller annat fett
Stek 2 hg av fläsket i pannan innan, gärna i smör så det riktigt dryper av fett. Blanda mjöl, salt o vatten till en jämn smet o häll över 2 hg fläsk.    Stek över en inte allt för het brasa i ca 3 min. Vänd "bullen" och stek ca 2 min på den andra sidan.  En ”riktig” kolbullestekare använder aldrig stekspade, utan vänder genom ”kastupp-metoden”. För att lyckas med detta måste bullen vara nästan genomstekt.  Det ser man genom att luta pannan och uppskatta hur mycket smet som ej hunnit gräddas, en liten skvätt smet kan få åka runt. Innan man vänder bullen ser man till att ingen står i riskzonen för att få den på sig. Knyck med pannan tills bullen hoppar lös, varefter bullen skakas fram och en bit upp på stekpannans framkant. Nu kastar man upp kolbullen i luften, och fångar den galant i pannan igen.  Återigen en liten varning, då det i kastögonblicket flyger flott och okontrollerade halvfabrikat som kan skada det mesta, så se upp! Servera med lingonsylt eller messmör i ett smörpapper tillsammans med lite av det förstekta fläsket.
bilden är snodd från webben, så det är inte snö här än.

Ni som inte har nån skog i närheten, men ändå vill prova kan steka på grillen. Den måste ha ett ställbart galler eller "håll pannan i luften", annars blir det för varmt.

Inga kommentarer: