söndag 21 november 2010

KONST den onämnbara konstarten?

Efter att ha läst ett otal artiklar och lika ofta hört politiker och andra prata om konstens alla fördelar och hur den ska lyfta Sverige till oanade höjder kan jag inte låta bli att undra "när blev KONST den onämnbara konstarten?" Det nämns filmer, det diskuteras musik och det visas bilder av smycken och övriga design-föremål. Aldrig visar man "old-fashioned", om än samtida, KONSTverk eller nämner någon av de samtida KONSTnärerna eller KONSTverken, annat än när det är det specifika ämnesområdet som är på tal.

Med rubriker som "konst ska lyfta Sverige", "konst stor exportprodukt" osv tyker jag det är minst sagt konstigt att alla andra konstarter framhävs, medan KONSTen och KONSTnärerna helt verkar glömmas bort. Varför är det så?
Efva Attlings smycke den konst som lyts fram och ska lyfta Sverige?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alldeles riktigt tyckt. Jag retar mig ofta på inredningsprogrammen där man aldrig hänger upp annan konst än den inredaren tillverkat dvs inramattyg eller tapetbitar, ofta foton. EvaBirgittaS

Lyckans Smed sa...

Ja, inom det som brukar kallas populärkultur kan vad som helst förvandlas till Konst med några enkla knep. Just här talar jag dock om höga politiker, som vår kulturminister, och media av den kaliber som DN och SVT är. De tycker jag verkar ha beröringsskräck till KONST (av konstnärer). Jag menar verkligen inte att exempelvis Efva Attling inte gör ett fanstastikt jobb, men varför näms exempelvis aldrig Karin "Mamma" Andersson eller andra från Konst-sfären någonsin i dessa sammanhang? Det om något skulle ju passa utmärkt under positiva rubriker om konst.