fredag 19 november 2010

"den stora Elisabet-dagen"

Idag är det "den stora Elisabet-dagen" så har blivit firad med både present och den fantastiskt  goda Saffranskaka (i min version), som finns i (originalversion i) Sju Sorters Kakor och prisbelönades 1984. 

I familjen tar vi alla möjligheter att fira, så därför också namnsdagar, med nån liten rolig grej och "go'fika", som de säger i Umeå. Eftersom jag och mina två systrar alla fått tre namn var och mina syskonbarn t o m har fyra namn var är det många namn att hålla reda på...
Eftersom jag noga noterar vädret i min dagbok varje dag fick jag en vägg-
almanacka med spalter för vädernoteringar och tips från Bondepraktikan.
jag tänkte inte på att fota kakan innan vi började äta och
eftersom den är så god har mer än 2/3 redan gått åt.

Naturligtvis delar jag här med mig av det fantastiska receptet för nu tycker jag att det är läge att börja med allt julsmakande, så det så.

Saffranskaka 12-15 bitar
200 g smör
0,5 g saffran ( 1 pkt)
2 ägg
3 dl socker honung (alt. 1 krm Stevia)
2 tsk bakpulver
1,5 dl mjölk 
3 dl mandelmjöl
1 dl psylliumhusk
Stöt saffranet med en gnutta socker/Stevia och lägg det i kastrull på smöret, som ska smälta helt. Detta ger kakan en kraftigare saffransmak. Pensla en ca 24 cm rund form (helst med löstagbar botten) med rapsolja.  Vispa ägg och socker vitt och poröst med elvisp. Vispa så ned  mjölken. Vänd ihop mjölet med bakpulver och rör ned det i smeten, liksom saffranssmöret också ska göra så att det blir en jämn smet. Häll i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader, ca 45 min. Kakan ska ha släppt kanten när den är klar. Lägg/stjälp upp kakan på ett fat och låt den svalna under bakhandduk. Klipp eller skär ut en stjärna ur ett papper och använd det som schablon.
florsocker
Sikta över florsockret genom en sikt/tésil och över pappret innan servering. När du lyfter det har du en snygg stjärna på den goda kakan - jullikt och gott!

Inga kommentarer: