söndag 7 november 2010

pyssel-intro o Amaryllisskötsel

Nu kan man äntligen börja introducera adventstidens alla förberedelser med pyssel, bakning och pynt. Jag har precis satt tallris i mina balkonglådor och bundit fast det ordentligt eftersom det blåser enormt emellanåt. Längre fram ska jag sätta ljus i riset o ta in enriset o pynta, eftersom jag inte har gran. Härom dagen tog jag upp mina Amaryllisar ur matkällaren, där de stått sedan oktober. I år lät jag dem stå o frodas på balkongen lite för länge, för glömde helt enkelt bort dem i allt flytt- och renoveringsstök. Egentligen ska de få vila sig i svalt mörker ända från september, så vi får se hur det kommer att funka i år!

De ska sedan inte börja vattnas förrän knoppen tittar upp, annars blir stjälken så lång att det är stor risk att den tippar. Den ska vattnas sparsamt även när den blommar och absolut inte med näring. När de blommat klart brukar jag ställa dem i fönster o vattna som mina övriga krukväxter, med näring och allt. Det är nämligen under tiden efter blomningen de ska lagra energi i rotknölen till nästa års blomning. När det bli varmt har jag dem på balkongen och näringsvattnar dem. Så gäller det att komma ihåg att ställa ned dem svalt och glömma den från början av september till mitten av oktober.  Sköter man dem så ska de blomma igen lika vackert år efter år. Jag har Amaryllisar i olika färgsättningar som blommat år från år i 10 år, men varje adventstid brukar jag utöka med nån ny varianat, eftersom Amaryllisen är en av de vackraste växter jag vet!
vacker amaryllis

mitt mindre vackra ris på balkongen, som ska prydas mer eftersom
Jag tycker inte om själva julafton, som i min familj ofta innebär osämja och onda minnen från tidigare julars olyckor och sjukdom, men "jul-introt" brukar jag göra i faser och tycker riktigt mycket om!

Inga kommentarer: