söndag 15 april 2018

Ympa äppelträd

 
Igår gjorde en grupp av oss vi kolonister på Norra koloniområdet något fantastiskt kul och riktigt proffsigt. Vi testade att ympa varsitt äppelträd med hjälp av Caroline Stenkilsson, som är pomolog på Kiviks  musteri.
Vi inledde med att plåstra oss i tumvecket (för att undvika blodig utgång) och fick sedan öva oss i att snitta ympkvistar. Det tog ett stort antal kvistar att få till den rätta snitsen kan jag avslöja...
Vi fick så välja stam och sort, så fast Caroline sa att Kaneläpple inte smakar så mycket kanel kunde jag inte motstå den och som grundstam valde jag 601, som lämpar sig för spaljering. Det innebär att det inte tar upp så mycket plats heller...
Det skulle vara likadana snitt på de två kvistar som skulle ympas ihop och för att undvika bakterier får ingen av ytorna beröras.
 
Nästa steg var att binda ihop de två kvistytorna hårt med gummiband, som skulle täcka hela snittytorna, något som krävde en hel del övning.

Dags att täcka ventilen, dvs grenens övre snittyta, och gummibandet med varm vax för att skydda mot fukt.

 Slutligen skulle det planteras i torvmull, eller, som här, i plantjord blandad med grus, så att jorden inte är så näringsrik. När det sedan börjar grönska kan en glädja sig och på midsommarafton ska gummibandet bort. Spännande att pomologa lite!Inga kommentarer: