torsdag 5 april 2018

Garhwali i norr vid Ganges

I Ateljé Vipan visar jag nu under Konstrundan en video, Ananda, från Indien, där bl a min båttur på Ganges är en bärande del, så blev glatt överraskad av fantastiska nya serien Ganges med Sue Perkins som började på Kunskapskanalen igår. Sue Perkins, vars självironiska humor jag verkligen uppskattar, reser där längs hela Ganges i Indien, med början vid dess källa i Himalaya. Perkins är en brittisk komiker jag inte känner till sedan tidigare. 
Alla bilder ur programmet 


På ett humoristiskt sätt, men ändå på djupt allvar eftersom hon ärligt berättar hur hon reste för att hennes älskade far gått bort ett halvår tidigare. Hon fryser med sherpas i Himalayas snö o förundras liksom skrattar och skämtar om guruer, engelska andligt sökande som bor på ashram där Hon besöker platser, deltar i ceremonier och diskuterar med människor på ett kan jag rycka naivt sätt och ger oss sina personliga reflektioner. ”Vilken roll spelar Ganges för människorna i Indien? Och hur påverkas floden av Indiens intensiva moderna utveckling? Vad är det som gör floden så viktigt för hinduerna? Går det att vara både en indisk guru och en framgångsrik entreprenör?”

Jag fascineras av att jag inte känner igen hur språket som talas låter. Det påminner bara svagt om hindi, marathi och sanskrit m fl indiska språk jag tidigare hört. Lärde mig då att i Rishikesh i Himalaya är det vanligaste språket garhwali. Ett språk jag aldrig ens hört talas om.


Perkins verkar tänka att affärer och hinduism inte skulle fingera ihop eller vara så lukrativt som det är. En brittiska talar också i programmet om att hinduism bara som en religion gällande samhörighet, där alla är goda mot varann, helt utan tanke på hur kastlösa o kvinnor behandlas o gjort det under århundraden eller om all framgångsrika indiska handlare, som det tycks. Personligen tycker jag att Swami Sundaranand, som fotat miljöförstörelsen i decennier, liksom Swamiji, vars helighet jag betvivlat gör enorm skillnad genom sitt miljöarbete. Jag minns hur chockerande jah tyckte de var att se indier kasta t ex plast från bilar i nationalparker med safari, så det är verkligen ett arbete dom är helt nödvändigt! Dessutom Baba Ramdevsom har en sturindustro som säljer bl a tandkräm och annat enl Ayur Veda som faktiskt fungerat i årtusenden. Dessa män ser jag som sanna förebilder!

Inga kommentarer: