tisdag 3 april 2018

Arbetsprocess och oväntat med #HöraSamman

Nu vill jag berätta om min arbetsprocess när det gäller mitt interaktiva teckningsprojekt #HöraSamman nu under Konstrundan, som f ö fortsätter t o m sön 8 april, fast vi under vardagarna bara håller öppet kl 13-17.
När jag berättat om projektet och besökaren vill vara med ber jag henom att berätta sina tankar om just samhörighet, t ex något tillfälle när hen själv känt djup samhörighet för mig. Då sätter jag igång kameran på min laptop och filmar medan hen berättar. Även om berättelsen bara blir ett par minuter lång innebär det att jag får 25 bilder varje sekund att välja bland
När jag sedan blir ensam i ateljén och har tid tittar jag igenom hela episoden, stannar till och väljer ett antal stillbilder, som jag sedan kollar närmre på. Så tecknar av dem med tonade kolpennor i en ljus och en mörk nyans, samt suddar med fingrarna och raderar med knådgummi. Om det kommer in någon under tiden avbryter jag och ägnar jag mig helhjärtat åt henom, för att sedan fortsätta med teckningen när jag åter blir ensam, för att utnyttja tiden med mina besökare på bästa tänkbara sätt.
När teckningen så är klar fotar jag den och lägger ut på mitt Instagram-konto, www.instagram.com/malinmatildassamtid med #HöraSamman, vilket gör att det går att söka på det utan att känna till hela min Instagram-adress. Teckningarna går utmärkt att köpa för 500:- och då är det bara att komma in till mig under Konstrundan, eller så kontaktar man mig så kan jag skicka den när betalningen för den kommit in
Dessutom måste jag nämna något oväntat som skett; det har visat sig att inte bara ett "eftertänksamt, fridfullt och glatt uttryck" visas i deras ansikten. Det är så häftigt  att se hur många "förvandlas" framför mina ögon när de berättar och därigenom återupplever positiva minnen! Som bilden ovan, som ser ut att föreställa en glad buspojke, men i själva verket är en 64-åring som berättar om när han verkligen kände sig #HöraSamman. Det är rent ut sagt magiskt!

Inga kommentarer: