lördag 2 september 2017

Kontrastrika Broos och Hansson på Vargåkra Konsthall

T o m imorgon 3 september kl (13 - 17) visas en utställning med måleri och grafik av uppmärksammade Karin Broos  och Hertha Hansson  Vargåkra gård & Konsthall  och den vill jag verkligen rekommendera om du har möjlighet att bege dig dit!
Karin Broos Röd Vila akryl på duk
Broos utnämndes våren 2012 till "den senaste klart lysande stjärnan på den svenska nutida konstens stjärnbeströdda himmel! Hennes vemodsfulla ögonblicksbilder uppnådde det ena rekordpriset efter det andra på dagens auktion" av Auktionsverket.
Karin Broos Aftontoalett akryl på duk
Nu gör Broos dessutom succé i USA, vilket gallerist Göran Hellström  berättade om, liksom svt.se rapporterar om just idag.
Karin Broos Efter badet giclée
Det är ett femtiotal av Karin Broos skickligt föreställande målningar (och kanske även grafik) som utgår från fotografier av hennes barn och familj, som just nu fyller The American Swedish Institues lokaler i Minneapolis.
Hertha Hansson Utan titel
Hertha Hansson visar, å andra sidan, ett närmast expressionistiskt abstrakt skiktmåleri som kontrast och de två konstnärskapen kompletterar verkligen varann i de vackra utställningslokalerna. 
När jag var där idag var jag ensam, men där ska ha varit stor uppslutning och närmast parkeringskaos under vernissagedagen. Många av målningarna är också sålda nu, så utställningen har varit lyckad.
Hertha Hansson utan titel x 4
Det var mitt första besök på Vargåkra gård & Konsthall, men jag kommer verkligen att återvända till detta kvalitetsgalleri (även om det är svårt att ta sig dit utan bil). Det  är inrymt i en vacker 4-längad gård med anor från 1800-talets mitt och drivs av Göran och Lena Hellström. Göran är konsthistoriker och har skrivit om konst sen 1970-talet. Han har varit redaktör på Antik & Auktion, informationschef på Bukowskis och startade 1992 magasinet Konstvärlden som han var chefredaktör för t o m 2014. Nu är han tidningens senior editor. Dessa kvalitetsmarkörer förstärks ytterligare av att Lena Hellström har initierat och genomfört en rad konst- och designutställningar. 
Mina bilder ger dessvärre inte verken rättvisa, så vill du uppleva stor konst rekommenderar jag dig att bege dig till imorgon, vilket också är sista utställningsdag för säsongen.

Inga kommentarer: