torsdag 7 maj 2015

Vackra Orup

Orups sjukhusområde är väldigt vackert med, precis som sanatorier brukade vara eftersom de byggdes på ställen med "god luftkvalitet", titta bara: 
Uteplatsen utanför arbetsterapin och sjukgymnastiken är särskilt
vacker i det soliga försommarvädret som onsdagen erbjöd.
Så här skriver f ö Länsstyrelsen om platsen: " [Orups sjukhusområde] bestod av en huvudbyggnad med 150 platser för landstinget och en paviljong med 60 platser för Malmö stad. Orup används idag för rehabilitering. Orupssjukhuset är ett typexempel på sanatorium. Den stora vårdavdelningen är förlagd i söder och bildar en T-formad plan med ekonomi- och köksavdelningar mot norr. På översta våningen fanns liggverandor, som dock blivit inglasade.
Poolen har de här stora och vackra fönstren ut, men dit var jag inte ens
Huvudbyggnaden är sammanbyggd med Malmöpaviljongen som har två mindre flyglar mot norr. Den vitputsade överläkarebostaden byggdes samtidigt som huvudbyggnaden och paviljongen, 1912-1915, och stämmer också överens i stil med dessa.
Försommarens grönska döljer nästan totalt kapellet
Även kapell- och obduktionsbyggnaden tillhör den ursprungliga anläggningen.
År 1928 byggdes vattentornet i en stil som påminner om äldre försvarsbyggnader. Intentent- och underläkarebostaden, en gulputsad tvåfamiljsvilla i utkanten av sjukhusområdet, avviker från de äldre byggnaderna. [La jag inte märke till.] Villan är uppförd 1924 i stil som mindre herrgård.
vattentornet intill byggdes 1928 
Under 1900-talet har en kontinuerlig utbyggnad av anläggningen genomförts med byggnader, djurpark och skogsområde med promenadstigar"
Så här vacker är utsikten från köket på översta våningen, där vandrarhemmet ligger.
Den här fina hjärnan har kuratorn på sitt rum och hon berättade att
den är särskilt bra att visa t ex barm, eftersom den går att ta isär
De är alla oerhört imponerade av att jag fick konst på recept så tidigt som 1995. Senast förra veckan skrev DN om att "Kulturupplevelser lindrade smärtan och nu har landstinget inlett en andra omgång av Kultur på recept. Pilotprojektet under hösten 2014 var lyckosamt." Ingen skulle ha trott mig om jag inte kunnat bevisa hur progressiva Jämtlands läns landsting har varit. Observera att jag skriver i perfekt!
Det är närmast hotellstandard, bäddat med lakan, handdukar och klart när man kommer fram.
Jag måste erkänna att jag är oerhört positivt överraskad över hur bra där är och kanske framför allt helt tagen av vilken fantastisk stämning det är på ett ställe där de som jobbar trivs och känner att de gör något viktigt som uppskattas. Det är en sådan påtaglig skillnad jämfört med stressad personal inom neddragningarnas områden. Även om de själva tycker att det varit neddragningar här är det ingenting jämfört med i Jämtland. Som jag ser det har de nu den standard som fanns i Jämtland när det var som bäst, vilket egentligen är en oerhört skrämmande tanke.

Inga kommentarer: