lördag 2 maj 2015

Maskros mot vårtor

Nu börjar maskrosorna att sprida sig för fullt, även om bilden nedan är från förra sommaren.
Strömsö är en trogen leverantör av inspiration till inlägg i den här bloggen. I veckan var det svenska örtexperten Alexandra de Paoli som tipsade om en massa nytta detta ogräs faktiskt gör. De tipsen hittar du här.
Bild lånad från svenska.yle.fi
Det är alltså själva maskrosmjölken som är bra mot vårtor  Bryt av stjälken på en maskrosblomma och låt lite av mjölken droppa ut. Stryk ut det över vårtan med själva stjälken, eftersom vårtan annars smittar om du har ett litet sår.Upprepa i flera dagar tills vårtan är borta.
Jag har inte behövt testa själv eftersom jag frös bort mina vårtor för några år sedan, men den har ju använts mycket inom folkmedicinen. Den innehåller Bitterämnet taraxacin, kolin, organiska syror, kalium, kalcium, zink, järn, A-, B- och C-vitamin, eterisk olja, garvämnen, slemämnen, pektin, kolhydrater  Medan receptfria geler eller vätskor mot vårtor (t.ex. Verruxin), innehåller salicylsyra och mjölksyra, som ju båda finns i naturen, för att fräta bort vårtan. Medicinskt har den använts vid problem med lever och galla. Ökar gallproduktionen för nedbryting av fett och ger stöd till dålig matsmältning, till utrensningskurer och som urindrivande medel.

Inga kommentarer: