lördag 18 april 2015

Gunnarshögs gård på Österlen

Nu kommer ytterligare ett tips om en fantastisk gårdsbutik på Österlen, nämligen Gunnarshögs gård, som gör egen kallpressad rapsolja. (Jag nämnde dem i förbigående för ett drygt år sedan i samband med att det visat sig hur hälsosam traditionellt skandinavisk mat egentligen är.)
Gunnarshögs gård är en släktgård som tillhört familjen Nilsson sedan 1897. Nu drivs den av Erik, Anja, Lisbeth och Gunnar Nilsson "i ett böljande landskap, bland guldgula rapsfält."  Här odlas råvarorna, höstraps från egen gård eller alldeles i närheten. De har därför "kontroll på grödan från sådd till skörd". Innan pressningen måste rapsen torkas och rensas för att uppnå bästa kvalitet. Pressning sker kontinuerligt under året i takt med efterfrågan. All olja som tillverkas är kallpressad, vilket ger en naturligt gyllengul rapsolja med en nötig smak. som sedan vidareförädlas och säljs i gårdsbutiken och till återförsäljare runt om i landet.
Rapsfält i blom är ju verkligen ett sommartecken jag älskar här på Österlen. och själva rapsblommorna doftar också fantastiskt gott, sött honungsaktigt men diskret.
Det fanns ett stort reportage om Gunnarshögs gård i ÖsterlenMagasinet i februari, men det kan man dessvärre inte läsa på nätet. Anledningen till det var att gårdsbutiken har byggts ut för att rymma fler besökare.
"Verksamheten har utvecklats från ett traditionellt jordbruk till ett nytänkande livsmedelsföretag med kallpressad rapsolja i fokus.---  Kallpressningen sker på gården och är en mycket skonsam process, som med låg temperatur och mekanisk kraft 'trycker' ut oljan ur fröna. Detta ger oss en rapsolja av högsta kvalitet... Vi hoppas och tror också att vår lokala produktion kan bidra till en mer levande landsbygd, en hållbar utveckling samt ger dig möjligheten att göra hälsosamma val som ger bra livskvalitet.
bild lånad från hemsidan
I vår välbesökta butik hittar du, förutom alla våra olika sorters oljor, även vinäger, senap, kryddor och marmelader. I vårt sommaröppna gårdskafé kan du njuta av läckra smörgåsar och söta delikatesser, allt bakat och tillrett i eget kök. Kom gärna förbi oss på gården, så berättar vi mer."
Det kommer jag verkligen att göra, för har hört ryktas om deras goda fika. Hoppas att jag också kan locka dit fler! Dessutom har de en nätbutik för er som inte har vägarna förbi Hammenhög.

Inga kommentarer: