Skärvångens ostar |
Vid närmare kontroll ser jag att texten är publicerad av Try Swedish, som marknadsför Sverige som det Nya Matlandet. Givetvis med förgreningar till Jämtland, med alla våra duktiga mathantverkare och då Östersund var Sveriges första Matlandethuvudstad när det drogs igång av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson 2011. Eller rättare sagt så initierades det redan 2010 när Östersund blev UNESCOs Creative City of Gastronomy. Allt tack vare Fia Gullrikssons medborgarförslag 2007!
Stånd med mathantverkare på torget, Åre höstmarknad |
Fäbodknäckebröd av surdeg, vilket ger brödet ett lågt GI, till skillnad från mycket annat bröd |
#1 Knäckebröd Ja, knäckebröd är superhälsosamt för dig [om det är bakat med surdeg]. Under historien har knäckebröd varit den fattiges mat, men 85% svenska hushåll har det i skåpen. Traditionellt hade knäckebröd hål i mitten av kakan så att det kunde hängas på en stång i taket. Oftast bakat av rågmjöl innehåller knäckebröd en massa bantningsfibrer [rågmjöl har även lågt GI] och lite fett. Mycket knäckebröd har bara fyra ingredienser: rågmjöl med hela korn, jäst, salt och vatten. Organisationer som Canada’s Heart and Stroke Foundation rekommenderar knäckebröd eftersom konsumtion av fullkorn minskar risken för Diabetes typ 2, högt blodtryck och hjärtattack. Rågfibrer är bra är du vill gå ned i vikt eftersom det är mättande. Det är även laddat med antioxidanter, vitaminer, phytoestrogens och mineraler. En diet med högt fiber innehåll hjälper dig att hålla kolesterol och blodsocker på en god nivå.
svarta vinbär i sin naturliga miljö |
#2 Svarta vinbär Blåbär är välkänd supermat och en kraftfull antioxidant. Skandinaviskt naturliga svarta vinbär innehåller dock 18 ggr så mycket vitamin C, mer än 9 ggr så mycket kalcium och 4-5 gånger så mycket magnesium, vitamin A, kalium, järn och fosfor än blåbär. Som regel innebär mörkare pigment [färg] på bäret att det har mer antioxidanter. Precis som blåbär kan svarta vinbär minska risken för hjärtproblem, cancer, benskörhet, epileptiska anfall, microb infektioner, urin-infektioner, neurologiska problem som Alzheimers och t o m skallighet! I Sverige används svarta vinbär (svartvinbär) gärna i gelé, juice och sylt. Svenska barn dricker gärna saft, koncentrerad sockrad, juice, medan vuxna föredrar sockerfria ABSOLUT KURANT vodka från 1992.
Huså bröd och örtmarinerad ost från Raftsjöhöjdens gårdsmejeri
Gunnarshögs Kallpressade Rapsolja pressas i Hammenhög och säljs bl a i gårdsbutiken |
Ås trädgårds utbud av ekologiska grönsaker är stort |
Böckling är varmrökt sill (eller strömming som den kallas när den fångas norr om Kalmarsund) |
Precis som knäckebröd och potatis, har varit en del av medel-Svessons kost. Skaldjursföretaget Abba har lagt in sill i nästan två århundraden [sedan 1838]. --- Många studier visar att de som ofta äter fisk har bättre hälsa. Sill, precis som lax och annan fet fisk, innehåller sill Omega-3 fleromättat fett som hjälper dig till ett friskt hjärta, kontrollerar blodtrycket, minskar risken för blodpropp och stärker immunförsvaret. ---
vackra hemvärpta ägg från min finaste vän
|
#7 Svenska ägg är bland de bästa i världen. Tack vare strikt kontroll i alla stadier av produktionen är svenska ägg 100% fria från salmonella-fria. Ambitiös lagstiftning för djurens välmående försäkrar att svenska hönor är lyckliga [sic! det finns det delade åsikter om utan att överdriva..]. de har gott om utrymme att röra sig på, får foder utan antibiotika, hormoner eller syntetiska tillskott. På sitt hönseri i Skåne har Charlotte Norrman-Oredsson nu 15 000 ekologiskt uppfödda höns. “Några ägg vid frukost ger dig energi för halva dagen,” säger hon. “Dessutom lagom protein och nödvändiga fetter, ägg innehåller nästan alla vitaminer, mineraler och antioxidanter vi behöver. Det är den mest fantastiska maten som t o m kommer i egen förpackning.” Visste du att yngre hönor värper mindre ägg?---"
|
Matmarknad på Stortorget |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar