måndag 27 januari 2014

Börja med detta för att byta till ekologiskt!

Den senaste tiden har det varit många rapporter om hur fruktansvärt skadliga många gifter som används på frukt och grönsaker är och att vad som händer när alla blandas, den s k cocktaileffekten, inte är ordentligt utredd eller presenterad. Det har varit larm om giftiga citrus-frukter, bananer, vindruvor, och att barn absolut bör äta ekologiskt! Att det är oerhört mycket godare med ekologiskt mat verkar tyvärr inte vara ett argument som håller.
ekologiska varor
Därför har nu Naturskyddsföreningen kommit ut med rekommendationer för vad man bör börja  med när man lägger om och handlar ekologiskt, vilket även publicerats i bl a DN. Därför känns det bra att läsa i DN i fredags om uppsvinget för ekologiska bananer och vindruvor!
 – Vi sålde lika mycket ekologiska gröna vindruvor år 2012 som vi sålde under en vecka förra året [min kursivering], säger Louise König, hållbarhetschef på Coop i DN.
härligt färskt utbud av ekologiska grönsaker hos Ås Trädgård
"Undersökningen om gifter är en av de största förklaringarna till förändringen, enligt butikskedjorna. En annan orsak är att ekologiska produkter allt oftare säljs med kampanjpris. Samtidigt ökar efterfrågan kraftigt på även andra produkter, framför allt frukter och grönsaker. Det handlar bland annat om äpplen, moröttervindruvor och paprika. Även mejeriprodukter ökar.
ekologiska apelsiner och äpplen
– Vi introducerade ekologiska äpplen i lösvikt i januari 2012. De har ökat med 500 procent sedan lanseringen. Det finns ett fokus på att må bra och att äta bra. Det går hand i hand med att man äter ekologiskt säger Maria Smith till DN. ---Enligt butikskedjorna är förändringen unik. Försäljningsökningar i samband med medielarm brukar hålla i sig en kort period. I det här fallet har försäljningskurvan inte vänt tillbaka."
ekologiska och närproducerade grönsaker från Ås Trädgård
Som ni nog vet är jag också väldigt skeptisk till genetiskt modifierade odlingar och vill därför tipsa om att skriva på en namnlista om att den svenska regeringen inte ska godkänna GMO och Monsanto, som är världens största producent av just GMO härMonsanto hemlighåller sina resultat av riskerna t o m för de egna aktieägarna och för att det inte ska vara möjligt har en namninsamling startats här, skriv på!
Jag kan intyga; ekologiskt och ej Nestlé-producerat kaffe
är väldigt mycket godare! Inte bara för samvetets skull

Naturskyddsföreningen rekommenderar att börja övergången till ekologiskt med dessa varor:
*Kaffe eftersom kaffeplantagerna använder ett av världens farligaste bekämpningsmedel (förbjudet sedan länge i Sverige och EU, eftersom det skadar och dödar såväl natur, djur och människor.).
*Bananer och vindruvor, som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som kan ge arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket vindruvor hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.  '
*Mejeriprodukter  För några kronor extra kan du få ekologiska mejerivaror som gör stor nytta både i Sverige och i andra delar av världen. På hemmaplan bidrar du till friskare vatten, mindre gifter och att fler fåglar och blommor trivs. Och i länder som Brasilien behöver ingen regnskog skövlas eller natur och människor förgiftas. Varför? Jo, ekokossorna mumsar mest på växter från den egna gården, istället för hårt besprutat foder från andra sidan jordklotet.
Vilt som här älg är så ekologiskt det bara kan bli!
Kött  Vill du ha kött från gladare djur? Välj eko. På köpet får du samma viktiga miljöfördelar som när du köper de ekologiska mejerivarorna. Finns inte ekologiskt så är svenskt naturbeteskött också bra. (Nope, inte brasilianskt, svenskt ska det vara.) Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget. [Eller välj vilt, som exempelvis älg!]
Potatis  Visste du att det finns bekämpningsmedel i nästan alla svenska vatten? Ja, till och med i regnet som faller över oss. Genom att välja ekologiskt sprids mindre gifter i vår natur. Potatisen är en av de grödor som besprutas mest i Sverige. En riktig skurk är King Edward  – en kung som borde störtas! [Potatis kan annars odlas själv om man inte bor i lägenhet.]

Inga kommentarer: